L'oposició de Girona en bloc aprova una moció per «descongestionar» el Barri Vell d'activitats culturals

L'equip de govern també ha rebut crítiques per haver retirat de l'ordre del dia del ple municipal la pròrroga del contracte de neteja a l'empresa Eulen

Ple de l'Ajuntament de Girona, aquest dijous
Ple de l'Ajuntament de Girona, aquest dijous | ACN
Redacció
02 d'agost del 2019
Actualitzat a les 17:42h
L'oposició de Girona en bloc ha aprovat una moció que insta l'equip de govern a "descongestionar" el Barri Vell d'activitats culturals i repartir-les de manera "equitativa" arreu de la ciutat. El text, impulsat per l'Associació de Veïns i Veïnes del Barri Vell, critica que el centre i l'Eixample pateixen "una forta concentració" d'activitats culturals i que la política de festivals "respon més a objectius de promoció econòmica" amb l'objectiu d'atraure "gent de fora".

El text ha rebut el suport unànime dels regidors de Guanyem Girona, ERC, el PSC i Cs, i l'equip de govern de JxCat s'ha abstingut. El tinent d'alcaldia de Cultura, Carles Ribas, ha dit que el fet que la majoria d'equipaments es concentrin al centre de la ciutat "dificulta" la petició.

La moció ciutadana també ha rebut el suport de la majoria d'associacions de veïns de la ciutat. L'escrit subratlla que el Barri Vell, el Mercadal i l'Eixample concentren més de la meitat de l'activitat cultural que es fa a Girona, i posa de relleu la necessitat de "descongestionar" els carrers del Barri Vell, que acullen "la majoria d'activitats extraordinàries promogudes o sostingudes des del territori".

La moció reclama al consistori que tots aquests esdeveniments es reparteixin "equitativament" arreu de la ciutat, "suplint l'absència d'oferta que es dóna sobretot en aquells barris perifèrics". A més, l'escrit també critica que, com recull el Mapa Cultural de Girona del 2018, "la política de festivals respon a objectius de promoció econòmica de la ciutat més que de promoció cultural" i "estan més pensats per atraure gent de fora i, per això, s'ubiquen al Barri Vell per la imatge de ciutat que es vol oferir".

La portaveu de l'associació del Barri Vell, Begonya Pelegrin, ha recordat al ple que els barris "no són només unitats administratives, sinó també les persones que hi viuen", i ha demanat als grups que votessin a favor de l'escrit amb l'objectiu de "democratitzar la cultura" i impulsar "una Girona de tots".

Disset a favor i nou abstencions
 
La moció ha rebut el suport unànime de tota l'oposició i ha sumat 17 vots a favor i 9 abstencions (les de l'equip de govern). De tots els grups, qui ha fet la crítica més dura a la política cultural de JxCat ha estat Guanyem. El seu portaveu, Lluc Salellas, ha explicat que dels 17 festivals que acull la ciutat anualment "12 es fan al Barri Vell" i tan sols 5 s'estenen als barris.
 
El PSC, per la seva banda, ha criticat "l'alta densitat" d'activitats culturals al centre i "el dèficit" que viuen alguns barris, i ha assegurat que els preocupa també "la mercantilització de l'espai públic". ERC ha insistit en la necessitat de "diversificar" l'oferta i Cs ha demanat a l'equip de govern que faci un estudi "realista i pragmàtic" de la situació.
 
Manca d'equipaments

El tinent d'alcaldia de Cultura, Carles Ribas, ha justificat l'abstenció de JxCat admetent que la ubicació dels equipaments "dificulta" poder acomplir allò que demana la moció, ja que gairebé el 90% d'aquests es troben al centre de Girona. I en aquesta línia, Ribas també ha concretat que, de totes les activitats culturals que es fan a Girona, 8 de cada 10 tenen lloc en equipaments i tan sols un 20% es fan als carrers.

Dins d'aquest darrer percentatge, el tinent d'alcaldia també ha volgut insistir en el fet que hi ha actes i esdeveniments, com Temps de Flors, les sardanes o la processó, que "tradicionalment" es fan al centre, i que hi continuaran, i ha discrepat del fet que la moció digui que els festivals estan pensats, sobretot, per a gent de fora: "La realitat és que el 82% del públic són habitants de la ciutat o de les seves comarques i tan sols un 10% ve de fora".

La moció ciutadana sobre les activitats culturals no ha estat l'única que s'ha debatut al ple d'aquest agost. També n'ha prosperada una altra, en aquest cas per unanimitat, presentada per l'Associació de Naturalistes de Girona, i que posa el focus en la futura ordenança de tinença d'animals que prepara el consistori. L'escrit reclama, entre d'altres, que s'incrementin les sancions a tots aquells propietaris de gossos que no els duguin xipats i que es faci un pla quadrianual per reduir les colònies de gats a determinades zones de la ciutat.

Crítiques per la pròrroga a Eulen
 
Durant el ple, tant el PSC com Guanyem Girona també han criticat que l'equip de govern hagi decidit retirar de l'ordre del dia la pròrroga del contracte a l'empresa Eulen (que s'encarrega de netejar equipaments municipals com escoles, instal·lacions esportives o dependències de l'Ajuntament).
 
Tant Sílvia Paneque com Lluc Salellas han lamentat que JxCat no hagi volgut portar aquest debat al ple, i que hagi decidit retirar el punt de l'ordre del dia veient que la pròrroga del contracte no sumaria prou suports per a tirar endavant. Salellas també ha volgut posar de manifest que Eulen és una empresa que té "amargades" les seves treballadores i "no es mereix" tenir el contracte de neteja.
 
La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, els ha respost que l'ajuntament està buscant "un nou model" però que no "és fàcil", i que per això ha decidit retirar el punt de l'ordre del dia. Planas també ha volgut posar en relleu que no tirar endavant la pròrroga suposà "un impacte d'1 MEUR per a l'Ajuntament".