salut

L'Hospital Doctor Trueta fa per primer cop a Girona un allargament de cama

Un sistema guiat per imans allarga l’os un mil·límetre cada dia amb només sis minuts d’exposició

per NacióGirona , 29 de juliol de 2019 a les 16:03 |
La pacient es practica breus sessions d'aplicació indolores, que mouen la rosca del clau implantat | Hospital Universitari de Girona
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta ha dut a terme, per primer cop a la demarcació de Girona, un allargament de cama amb un clau endomedul·lar magnètic, un innovador sistema que fins ara només s'ha practicat en una desena d'ocasions en altres hospitals catalans.

L'operació consisteix a implantar un clau a l'os que es vol allargar, normalment als fèmurs, tíbies i húmers, i un cop feta la cirurgia, és el mateix pacient que, a través d'un petit aparell guiat per control remot, es practica unes breus sessions d'aplicació, totalment indolores, que mouen la rosca del clau implantat i l'allarguen al ritme programat per l'equip de cirurgians.


En el cas del Trueta, aquesta intervenció pionera s'ha practicat a una pacient de 20 anys que tenia una deformitat congènita per la qual tenia una cama tres centímetres més curta que l'altra. Això l'ha obligada a caminar coixa fins ara, fet que també li ha desequilibrat la pelvis i li ha impedit practicar activitats esportives amb normalitat.

L'equip de cirurgians li ha implantat aquest clau al fèmur de la cama més curta i ara, la mateixa pacient, amb l'aparell magnètic, s'allarga l'os un mil·límetre al dia, de manera que en només un mes haurà guanyat els tres centímetres que li permetran una postura corporal idònia. L'efecte d'aquest sistema sobre el fèmur és imperceptible per la jove, que només se l'ha d'aplicar durant dos minuts, tres cops al dia.


Una tècnica molt més segura

Fins ara l'únic sistema d'allargament d'ossos era a través de fixadors externs, que tot i ser també molt efectius, exposaven el pacient a més risc de complicacions i d'infeccions externes, a més de requerir un temps de tractament molt més llarg.


El sistema de clau magnètic presenta molts més avantatges: és menys invasiu, augmenta la seguretat del pacient perquè es redueix el risc d'infeccions, redueix les cicatrius, evita la cirurgia d'extracció dels fixadors i disminueix el temps necessari per allargar l'os.

Els responsables del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica de l'Hospital calculen que cada any faran dues o tres intervencions amb claus endomedul·lars magnètics, en els casos més indicats per fractures o defectes ossis.

 

Participació