Les policies locals gironines reclamen estendre l'ús de pistoles de gas pebre, càmeres personals i drons

L'associació que les agrupa vol fer un pas més en la coordinació entre cossos i demana que es creï una Direcció General

per NacióGirona , 22 de juliol de 2019 a les 17:15 |
David Puertas, cap de la policia de Palafrugell i president de les policies locals gironines | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les policies locals gironines reclamen estendre l'ús de pistoles de gas pebre, les càmeres de gravació unipersonals i els drons per garantir la seguretat.

El cap de l'Associació de Caps de les Policies Locals de les comarques gironines, David Puertas, explica que en paral·lel a les pistoles elèctriques (les tàser) és "imprescindible" avançar i incorporar "eines modernes i eficients" per afrontar el dia a dia. Puertas, que és cap de la Policia Local de Palafrugell, defensa que el gas pebre i les tàser se situen entremig del cos a cos i l'ús de l'arma de foc, i defensa la seva utilitat a l'hora de reduir delinqüents amb seguretat. També concreta que els drons, per exemple, permetrien a les policies locals controlar platges o esdeveniments on es concentri força gent.


L'associació que presideix, que agrupa una quarantena de policies locals i vigilants municipals, vol fer un pas més en la coordinació entre cossos i, per això, demana dependre d'una Direcció General que les "guiï".

Puerta explica que "en algunes situacions nosaltres tenim el monopoli de la força, i poder tenir una eina diferent que no sigui la defensa, les mans o l'arma de foc per a nosaltres és una garantia". Partint d'aquesta premissa, demana estendre l'ús d'aquells dispositius que permetin a les policies locals actuar "amb més seguretat" i de manera "menys agressiva" a l'hora de fer una detenció i reduir aquells qui s'encaren als agents.
Al costat de les pistoles elèctriques, David Puertas explica que les de gas pebre també són efectives "en situacions greus". Perquè permeten evitar el contacte directe, garanteixen la seguretat dels agents i, dins una escala de gradació, se situen entre el cos a cos i les descàrregues elèctriques.

 
A la demarcació, ja hi ha algunes policies que en disposen (com Olot o Lloret de Mar). Puertas demana obrir el debat per anar-les incorporant, conscient però que comprar-les dependrà dels ajuntaments. El cap de l'associació, a més, admet que caldrà incorporar un "bon protocol" que estableixi quan es poden utilitzar.
 

David Puertas a la comissaria de la policia local de Palafrugell Foto: ACN

Tecnologia al servei de la seguretat

 
En paral·lel, les policies locals gironines asseguren que és "imprescindible" posar les noves tecnologies al servei de la seguretat, i Puertas afirma que "ens hem d'avançar, ser cada cop més modernes i utilitzar tots els elements que tinguem a l'abast per treballar de manera més eficaç i segura; sobretot, de cara al ciutadà".
 
El cap de l'associació subratlla la importància de les càmeres lectores de matrícules però també demana que les policies locals puguin disposar d'altres ginys, específicament dels drons i les càmeres de gravació unipersonal.
 
En aquest sentit, Puertas afirma que "és important disposar d'imatges que expliquin exactament el perquè de l'actuació policial" i "que totes les patrulles que surtin al carrer puguin portar una càmera dóna seguretat jurídica".
 
A vista d'ocell
 
Pel que fa als drons, Puertas assegura que aquests dispositius voladors permeten garantir la seguretat a vista d'ocell i que poden ajudar a garantir la seguretat en esdeveniments on hi hagi "grans concentracions de persones" o ajudar a controlar el trànsit.
 
Dependre d'una Direcció General
 
Dins les línies estratègiques que es marca l'Associació de Caps de les Policies Locals de les comarques gironines, Puertas destaca la coordinació entre els diferents cossos i des de l'entitat consideren clau que es creï una Direcció General de la qual en pengin les diferents policies locals i vigilants de tota Catalunya.

Puerta explica que "per la dificultat, pel nombre d'agents i la quantitat de feina que arribem a fer, necessitem una Direcció General que ens guiï, és necessari que es faci un pas més per crear-la, ja que això permetria unificar protocols i procediments, perquè ens arribin de manera coordinada".

 

Participació