Arriba una nova onada de calor

Les temperatures tocaran sostre aquesta setmana, especialment a l'interior on es podria arribar als 40 graus

El termòmetre d'una farmàcia de Vic marca 39 graus.
El termòmetre d'una farmàcia de Vic marca 39 graus. | Adrià Costa
NacióDigital
22 de juliol del 2019

Nova onada de calor a la vista. Serà aquesta setmana, especialment a l'interior del país, on les temperatures tornaran a tocar sostre arribant en alguns casos els 40 graus. Els models indiquen que una bombolla d'aire càlid s'acosta a la Península Ibèrica i dilluns començaran a pujar les temperatures. La calor intensa s'allargarà previsiblement fins dijous. De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha activat avisos per calor intensa per a les comarques de Ponent. 

Ara per ara, tenim cel serè en general si bé localment estarà mig ennuvolat al terç nord del territori pel pas d'algunes bandes de núvols alts i mitjans. A partir de migdia apareixeran alguns núvols d'evolució en punts de muntanya que, transitòriament, deixaran el cel ennuvolat. La temperatura màxima augmentarà lleugerament i oscil·larà entre els 29 i 34 ºC al Pirineu i litoral, entre 33 i 38 ºC a Ponent i Terres de l'Ebre, i entre 31 i 65 ºC a la resta del Principat.
 

Previsió a mig termini Foto: Meteocat


De cara a dilluns, el cel romandrà serè o poc ennuvolat durant tota la jornada si bé a partir de migdia apareixeran alguns núvols d'evolució en punts de l'extrem nord del Pirineu que deixaran el cel mig ennuvolat. De matinada i fins a primera hora del matí, hi haurà alguns intervals de núvols baixos als dos extrems del litoral, i de nou al vespre a l'extrem sud. 

La temperatura serà entre lleugerament i moderadament més alta, tant la mínima com la màxima. La mínima oscil·larà entre els 12 i 17 ºC al Pirineu, entre 16 i 21 ºC al Prepirineu i nord de la depressió Central i entre 19 i 24 ºC a la resta del territori. La màxima es mourà entre els 29 i 34 ºC al Pirineu i litoral, entre 35 i 40 ºC a Ponent i entre 32 i 37 ºC a la resta del país. L'ambient serà calorós en general i xafogós al litoral durant tota la jornada, especialment durant les hores centrals del dia.

Activat l'avís de calor

Protecció Civil ha activat en fase d'alerta per onada de calor el pla Procicat a Ponent. Segons apunten, s'iniciarà un episodi d'onada de calor a partir de dilluns al migdia i que durarà fins dijous principalment a les comarques de la Noguera, el Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra, el Solsonès, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà. Avisen que amb la pujada de temperatures i la baixa humitat el risc d'incendi augmenta i per tant recorden que cal evitar conductes de risc en aquest sentit.

Seguint el protocol intern i d'acord amb la situació, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d'alerta el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

D'altra banda, Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i que tinguin especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; les persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; les persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (també les laborals) i les persones amb malalties cròniques.
 

Avis de calor per dimarts a la tarda Foto: Meteocat