habitatge

La superfície d'habitatges nous construïts durant la primera meitat del 2019 cau un 22,5% a les comarques gironines

Els projectes de rehabilitació de pisos representen un 15% de tots els expedients visats

per NacióGirona , 10 de juliol de 2019 a les 17:21 |
Imatge d'arxiu de les Cases de l'Onyar a Girona | Tania Tapia / ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El nombre de metres quadrats que s'ha dedicat als habitatges d'obra nova a les comarques gironines ha caigut un 22,5% durant la primera meitat del 2019. Així ho avança un informe de la delegació gironina del Col·legi d'Arquitectes de Girona en què també destaca que el nombre total d'expedients visats ha augmentat un 3,7%. Això vol dir que part de l'obra nova que es fa a la demarcació és més petita que l'any passat i que creixen els projectes de rehabilitació.

Els habitatges d'obra nova a les comarques gironines han estrenat el 2019 amb una davallada en la superfície construïda. Concretament, en la primera meitat de l'any s'hi ha dedicat un 22,5% menys de metres quadrats que durant el mateix període de l'any passat. Aquesta davallada es deu, en bona part, a l'absència de grans projectes de construcció. Així i tot, durant els sis primers mesos de l'any s'han registrat un 3,7% més de projectes a la demarcació, fet que explica que el territori aposta per a l'obra nova en formats més petits i també per a la rehabilitació.

 
El nombre d'habitatges visats en aquesta primera meitat d'any ha caigut un 13,4%, passant dels 744 el primer semestre de 2018 als 677 del 2019. Un dels motius d'aquesta baixada és que l'any passat es va fer una promoció important de pisos a Palamós. Si es resta aquest projecte, l'habitatge de nova construcció a la demarcació està estancat.
 
El que sí que augmenta és la rehabilitació. De fet, entre gener i juny de 2019 hi ha un 6% més de projectes que durant el mateix període de l'any passat. Aquesta crescuda representa que el 15% dels projectes visats en habitatges de la primera meitat del 2019 a la demarcació siguin de restauració.


Aquesta tendència a l'alça no es correspon a la resta de Catalunya, on en la majoria de territoris l'obra nova ha crescut i la rehabilitació ha baixat. Marc Riera, president del Col·legi d'Arquitectes de Girona, ha destacat la importància d'aquest fet, ja que aquest tipus d'obra "té com a finalitat la millora del medi ambient i la qualitat de vida de les persones". El motiu és que el 40% dels habitatges construïts a la demarcació tenen més de 50 anys. Això fa que no comptin amb uns aïllaments adequats, compleixin les normatives d'accessibilitat i siguin ineficients energèticament.
 
A més, Riera també ha destacat que si el que queda d'any es manté el volum d'activitat "podrem parlar d'una millora més generalitzada del sector". De fet, el president ha tret ferro al fet que es redueixi la superfície edificada, ja que remarca que la importància és en el nombre d'expedients. Per a Riera aquest creixement respon a una evolució conjunta de la construcció "no tan centrada en projectes de grans dimensions".
 
Pel que fa a construccions que no són habitatge, la situació encara és pitjor. El nombre de metres quadrats construïts és de 96.145, un 49,8% menys dels que hi havia durant el primer semestre de 2018.

 

Participació