Creu Roja reparteix gorres, sucs, aigua i crema solar als indigents que viuen al carrer a Girona

L'entitat preveu repartir una cinquantena de paquets per ajudar als sensesostre a combatre les altes temperatures

Dos voluntaris de la Creu Roja de Girona preparant els paquets
Dos voluntaris de la Creu Roja de Girona preparant els paquets | ACN
Redacció
27 de juny del 2019
La Creu Roja de Girona ajudarà els indigents que viuen al carrer a combatre l'onada de calor que des de principis de setmana afecta el país.

Aquest és l'objectiu del dispositiu especial que ha engegat l'entitat, repartint 'kits' i donant consells a qui dorm al ras per combatre les altes temperatures, que els pròxims dies es poden enfilar més enllà dels 40 graus.

Als paquets de menjar que habitualment els subministren s'hi sumen ara gorres, sucs i cremes solars. Entre els qui n'han rebut hi ha en Vicente, que des de fa dos anys no té on dormir que explica que per combatre les altes temperatures entra a l'estació de tren "on hi ha aire condicionat o me'n vaig a la biblioteca a llegir". 
 
Des de les instal·lacions de l'entitat a Girona preparen els paquets de menjar i beguda que ja reparteixen habitualment, i que ara s'hi afegeixen gorres, cremes solars, sucs, sabons o colònies.

Durant els dos últim dies preveuen haver-ne repartit una cinquantena entre els indigents que viuen al carrer, amb l'objectiu d'ajudar-los a combatre l'onada de calor.
 
Els indigents són un dels col·lectius més vulnerables a les temperatures extremes, perquè es passen moltes hores del dia al carrer. Per això, els voluntaris de l'entitat també els donen consells. Aquest és el cas de Toni Prados, que explica que "els diem que busquin zones fresques, com ara els parcs, i sobretot que s'hidratin molt, amb aigua o sucs sense sucre".

A quarts de 10 de la nit els voluntaris recorren la ciutat de Girona en una furgoneta i, cada cop que veuen un indigent, s'aturen per donar-li els diferents productes i xerren amb ell una estona, interessant-se per la seva situació. L'entitat ha de fer el repartiment de nit perquè és quan és més fàcil localitzar els indigents, tal com explica Prados: "durant el dia estan en parcs o volten per la ciutat; l'extensió és molt gran i es fa difícil localitzar-los".
 
"Quan fa molta calor entro a l'estació"
 

Els voluntaris reparteixen un dels kits Foto: ACN


En Vicente, que fa dos anys que viu al carrer, explica que a l'hivern fugen del fred, i ara, de la calor. Ell dorm a la zona de l'estació de trens, i durant el dia, explica que es refugia a l'interior de les instal·lacions buscant aire condicionat i que "quan fa molta calor, he de fer com els animals, que s'amaguen". Fent referència als paquets que reparteix aquests dies la Creu Roja, en Vicente explica que "el kit hi ajuda, és clar, és millor que res. És com el menjar que em donen, perquè sinó molts cops l'he de buscar a les papereres".
 
Buscant refugi enmig de la calor

Un altre cas és el d'en José, que viu al carrer des de fa un any, quan va sortir de la presó. Des de llavors, explica que ha dormit en diferents llocs i ara passa la nit a prop de l'església de Sant Josep.

Els voluntaris de la Creu Roja l'han trobat assegut en un banc a tocar del riu Onyar, i els ha explicat que aquests dies "dono voltes, busco ombres, entro a alguna botiga a buscar un refresc o vaig al centre cívic a llegir una estona".

Acaba de cobrar l'ajuda que percep, i està decidit a buscar un lloc on viure. Es queixa que no hi ha pisos socials i que amb el que costen els lloguers a Girona és pràcticament impossible aconseguir una habitació on dormir.

Repartir "companyia"

Els voluntaris no només reparteixen menjar i consells, sinó també "companyia". Per això, el primer que fan quan localitzen les persones que viuen al carrer es dirigeixen a ells pel seu nom, donar-los consells i escoltar-los.