Dolors Bassa, de nou a la presó de Puig de les Basses

Una vintena de persones es van concentrar a les portes del centre penitenciari per donar suport a l'exconsellera

El dispositiu policial que ha transportat Bassa, aquest dimecres
El dispositiu policial que ha transportat Bassa, aquest dimecres | ACN
NacióDigital
27 de juny del 2019
Actualitzat a les 15:50h
Dolors Bassa va arribar ahir a les 15.47 hores de la tarda al centre penitenciari del Puig de les Basses, a Figueres, després de més de set hores de trasllat des de la presó d'Alcalá-Meco. L'exconsellera va ser traslladada amb un cotxe dels Mossos sense logotip, encapsulat per diversos vehicles de trànsit, i es va deixar veure somrient i saludant des de la finestra.

Bassa i Carme Forcadell van sortir del centre penitenciari madrileny cap a dos quarts de vuit del matí i es van dirigir directament a Brians 2, on es va fer el canvi de custòdia amb els Mossos d'Esquadra, i d'on en van sortir poc abans de dos quarts de tres del migdia. Forcadell en direcció a Mas d'Enric i Bassa, a Figueres. A l'exterior del centre penitenciari del Puig de les Basses, l'esperaven una vintena de persones que s'hi van aplegar per donar-li suport. Entre ells, la seva germana, Montse Bassa, que va celebrar el trasllat però va recordar que no és cap "concessió".

Faltaven pocs minuts per les quatre de la tarda quan un vehicle sense logotipar dels Mossos, encapsulat per diversos cotxes de trànsit, van arribar a la presó del Puig de les Basses de Figueres. A l'interior, hi viatjava Dolors Bassa i a través de la finestra se la va veure somrient i saludant a la vintena de persones que s'hi van aplegar per donar-li suport. Ho van haver de fer darrere d'unes tanques de seguretat i sota la vigilància de diverses patrulles de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), que controlaven que no s'acostessin als vehicles policials. 

Bassa va sortir a dos quarts de nou del matí, juntament amb Carme Forcadell, de la presó d'Alcalá-Meco i se la va traslladar a Brians 2, on va ingressar a les 13.50 hores. Allà, es va fer el canvi de custòdia amb els Mossos d'Esquadra i quaranta minuts després (gairebé a dos quarts de tres del migdia) van sortir del centre penitenciari. Forcadell, en direcció a Mas d'Enric, i Bassa, cap a Figueres. 

Quan la comitiva que traslladava Dolors Bassa es va acostar a la porta del centre penitenciari, una vintena de persones concentrades la van rebre amb crits de "T'estimem! T'estimem!". El cotxe de paisà en què viatjava l'exconsellera va entrar directament sense aturar-se (la barrera estava alçada) però va ser aleshores quan se la va veure. 

Entre els qui hi havia rere la pancarta 'Ho tornarem a fer' es trobava la seva germana, la diputada d'ERC Montse Bassa. Visiblement emocionada, va agrair "el detall" d'haver pogut veure l'exconsellera (perquè com marquen les normes de la presó, no podrà parlar directament amb ella fins que tingui visita).

"Ens ha somrigut i ens han caigut les llàgrimes; és una injustícia molt gran i es fa difícil de portar veure tancada gent innocent, tan bons i dignes com són", va dir Montse Bassa, en referència als presos. I recordant la seva germana, va dir que "fa mal" veure que Dolors Bassa no pugui completar el trajecte que feia quan anava a veure-la a casa seva (perquè la diputada viu a Llers, a poca distància de la presó).

"No és cap concessió"

Montse Bassa va dir que l'acostament dels presos en espera de la sentència és "un gest agradable". Però també va recordar que "no és cap concessió, sinó un dret que tenen". "Nosaltres aguantem perquè hem de ser forts, i per la dignitat amb què ho porten", va concloure.

A més de Bassa, fins a la presó també s'hi van apropar els diputats d'ERC Joan Margall i Laia Cañigueral i el senador Jordi Martí. La vintena de persones que hi havia concentrades davant del Puig de les Basses s'hi van quedar fins a la nit, on van sopar (reprenent les concentracions que s'havien fet setmanalment d'ençà que Dolors Bassa va ingressar al Puig de les Basses).

Revisió mèdica i ingrés al mòdul

Després de més de set hores de viatge, l'exconsellera va ingressar al Puig de les Basses. Inicialment, va ser conduïda al mòdul d'ingressos, on se la va identificar a través de l'empremta dactilar. Durant aquestes primeres hores, va passar una revisió mèdica, va poder trucar a la seva família i se la va traslladar al mòdul de dones (amb capacitat per a una seixantena d'internes), on ocuparà una cel·la individual. 

A la presó, Bassa seguirà les rutines previstes per a les internes preventives del centre, que permeten la seva participació en diferents activitats, a excepció de les de tractament especialitzades en un delicte perquè no ha estat condemnada. Durant el cap de setmana podrà rebre visites dels seus familiars. 

L'exconsellera havia demanat el retorn a la presó de Figueres un cop acabat el judici del procés al Tribunal Suprem.