MAPES Només el 29% dels municipis dels Gironès estan governats per alcaldesses

Els ajuntaments catalans només van investir 46 dones més que fa quatre anys

Mapa municipal, segons si l'ajuntament té alcalde o alcaldessa.
Mapa municipal, segons si l'ajuntament té alcalde o alcaldessa.
19 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:09h

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el de l'alcalde o alcaldessa, el seu partit i el seu sexe. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

La presència de dones al capdavant dels ajuntaments és molt minoritària ja que menys d'una quarta part dels consistoris estaran liderats per dones aquest mandat. En concret, Catalunya tan sols tindrà 218 alcaldesses en un total de 947 municipis, el 23% del total. Malgrat que finalment una dona liderarà l'Ajuntament de Barcelona, aquesta és encara una excepció.

Fa quatre anys, els plens van entregar la vara a 172 dones, 46 menys que dissabte passat. L'evolució és encara molt pobre. Tot i això, fins fa uns anys, la situació era encara més desigual, ja que el percentatge d'alcaldesses tot just fa arribar al 10% el 2013, mentre que, fins al 1999, no va superar el 5%.

 
Per comarques, només quatre tenen més dones que homes al capdavant d'ajuntaments, incloent-hi el curiós cas del Garraf, que només té alcaldesses. Les altres són l'Alta Ribagorça (66,7%), el Barcelonès (60%) i l'Alt Urgell (52,6%). La ràtio d'alcaldesses a la meitat de les comarques no arriba al 20% i, fins i tot, al Pla de l'Estany no té cap dona liderant cap dels seus onze ajuntaments.

Al Gironès, el percentatge d'alcaldesses és del 29,6%, i en destaca la reelecció de Marta Madrenas de Junts per Catalunya al capdavant de l'Ajuntament de Girona.


Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i el percentatge d'alcaldesses que té. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.