Els hospitals de la Garrotxa es connecten al Trueta per tractar els ictus amb més rapidesa

El programa Teleictus, que tracta abans els pacients amb infart cerebral, s'ha ampliat a la Garrotxa

Professionals d'urgències d'Olot fent servir el programa Teleictus
Professionals d'urgències d'Olot fent servir el programa Teleictus | ACN
Redacció
11 de juny del 2019
Actualitzat a les 14:29h
El programa Teleictus, que tracta abans els pacients amb infart cerebral, s'ha ampliat aquest mes de juny a la comarca de la Garrotxa. Es tracta d'un projecte de telemedicina a través del qual, els professionals d'urgències que atenen els pacients amb un infart cerebral, es connecten telemàticament amb els neuròlegs del Trueta de Girona

L'objectiu és que els ajudin amb el diagnòstic per poder començar a aplicar abans el tractament. La reducció del temps permet una millor recuperació dels pacients. 

Gràcies a la col·laboració entre l'hospital d'Olot i el Trueta, el programa s'ha desplegat a la Garrotxa. El Teleictus va arribar el 2012 als hospitals de Figueres i Palamós, i des del desembre passat, també al de Campdevànol.

El servei d'urgències de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa i el servei de neurologia del Trueta estan connectats telemàticament des del 3 de juny. Així, l'hospital garrotxí s'ha afegit al programa Teleictus que es va engegar a la regió sanitària de Girona l'any 2012. 

Aquest programa ha suposat una millora important per a la demarcació. Quan un pacient pateix un ictus i se'l deriva a algun dels quatre hospitals, els professionals que l'atenen a urgències es connecten telemàticament amb els neuròlegs del Trueta que estan de guàrdia. 

L'objectiu d'aquesta comunicació és que els ajudin amb el diagnòstic, per tal que es pugui instaurar el tractament de reperfusió al pacient, a l'hospital comarcal mateix. Aquesta pràctica permet avançar l'inici del tractament, fet que contribueix a eliminar o disminuir les seqüeles de l'ictus. 

La reducció del temps permet una recuperació millor dels pacients i l'increment del nombre de candidats a rebre tractament recanalitzador (trombolític) per desobstruir les artèries afectades.

Els trombolítics (tractaments de reperfusió) són els fàrmacs que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l'infart cerebral en les primeres hores. Aquest tractament consisteix en l'intent de dissolució del trombe que ha clos l'artèria i que dificulta la circulació cerebral correcta. 

El tractament amb un fàrmac endovenós es pot administrar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben al centre dins les quatre o cinc hores següents a l'inici dels símptomes de l'ictus.

Les previsions són que es puguin realitzar entre 15 i 20 connexions a l'any i que, en el 50% dels casos, es pugui avançar a Olot el tractament trombolític. En aquest tipus de malalties, que s'anomenen tempodependents, la rapidesa en l'administració del tractament està directament lligada a les possibilitats de recuperació dels pacients.

Durant el 2018, van ingressar a la Unitat d'Ictus del Trueta un total de 71 pacients de la Garrotxa, el 10% del total d'ingressos de la Unitat. D'aquests, 17 pacients van poder rebre tractament trombolític, ja que van ser els únics que van arribar al centre hospitalari dins de les quatre hores i mitja des que es va produir l'ictus. 

La posada en marxa del Teleictus permetrà avançar l'administració d'aquest tractament a l'Hospital d'Olot, de manera que s'espera que més pacients se'n puguin beneficiar.

Malgrat la posada en funcionament del Teleictus, els casos de major complexitat detectats pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) in situ seran candidats a anar directament a l'hospital Trueta.

La posada en marxa del Teleictus entre els hospitals Trueta i el d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, permet el contacte directe entre els professionals d'ambdós centres i la protocol·lització de circuits d'atenció als pacients amb ictus. A més, permetrà millorar la identificació dels pacients que podrien rebre tractament recanalitzador de manera precoç.

La instal·lació del Teleictus de què s'ha dotat l'hospital garrotxí permet la connexió a través d'equips portàtils (dispositius mòbils i tauletes), de manera que es pot utilitzar des de qualsevol ubicació on es trobi el pacient. És el mateix sistema que s'utilitza a Campdevànol, que va ser el primer sistema de connexió portàtil que es va instal·lar a tot l'estat espanyol.