Esquerra Girona aposta per polítiques de seguretat preventiva, com la millora de la il·luminació dels carrers

Els republicans aposten per recuperar la policia de barri com una figura que té una relació directa amb el dia a dia

Quim Ayats, cap de llista d'ERC Girona, junt amb la també candidata Annabel Moya.
Quim Ayats, cap de llista d'ERC Girona, junt amb la també candidata Annabel Moya. | @ercgirona.
Redacció
22 de maig del 2019
Actualitzat a les 8:45h
Esquerra Girona apostarà en el Pla de treball 2019-2023 per polítiques de seguretat preventiva. Davant el fet que la percepció de seguretat als barris ha empitjorat de forma preocupant en els darrers anys, la formació republicana proposa actuar en diferents àmbits per canviar aquesta situació. “Seguretat no és només policia”, ha explicat l’alcaldable d’Esquerra Girona, Quim Ayats. “La seguretat preventiva amplia el ventall d’opcions que hem de fer”, ha afegit.
 
Esquerra Girona aposta per “un model de seguretat integral, sòlid, eficaç i discret al servei de la ciutadania” i que en un sentit ampli consisteix en “fer compatible el dret a viure amb seguretat i el dret a la llibertat, garantint que la vida de la ciutadania es desenvolupi en un entorn de pau i convivència que faciliti la resolució de conflictes preferentment per mitjà de la mediació i opti per la coacció quan la resta de recursos hagin estat ineficaços”.
 
Una de les propostes d’Esquerra Girona és millorar l’enllumenat nocturn. Eliminar els punts foscos és clau per millorar la sensació de seguretat en aquelles zones que actualment estan mal il·luminades, de tal manera que s’evita que siguin focus per activitats delictives i incíviques. En aquest sentit, els republicans creuen que és un moment clau per fer-ho, ja que “s’ha d’engegar un nou Pla General d’Urbanisme”.
 
“És important que tinguem en ment com han de ser tots els espais perquè hi facin vida les persones, i això també vol dir que és important que l’element de seguretat estigui present a l’hora de fer aquesta nova definició de les places, els carrers o els equipaments”, ha manifestat el cap de llista d’Esquerra Girona.
 
La formació republicana aposta també per recuperar la policia de barri. “Ha estat un error eliminar aquesta figura perquè feia una tasca de relació directa amb els comerciants, associacions de veïns i el dia a dia del barri”, ha afirmat Ayats. “També actuava d’enllaç amb la policia com fos necessari”, ha afegit.
 
Per Esquerra, cal “desenvolupar un model de policia que posi a disposició recursos humans per escoltar, atendre i resoldre demandes ciutadanes relacionades amb la seguretat”. Això també passa per adequar la plantilla del cos de la policia municipal a les necessitats reals de la ciutat, millorar la ràtio del cos de policia municipal o potenciar una política de tolerància 0 amb les infraccions relacionades amb la violència de gènere, el trànsit i la reincidència delictiva.
 
El Pla de Treball d’Esquerra Girona també té en compte la seguretat viària com a element clau, i es proposa “reduir la sinistralitat a la xarxa urbana i incrementar el civisme de les conductores i els conductors”.
 
Per això, els republicans volen reforçar l’educació viària a les escoles a mig i llarg termini, detectar trams de concentració d’accidents que hi pugui haver als punts negres i punts conflictius, actualitzar el Pla Local de Seguretat Viària i executar accions de millora de la senyalització vial, conscienciació ciutadana i control policial encaminades a aconseguir l’objectiu de zero accidents amb víctimes a la ciutat de Girona.