Centres amb serveis mínims i altres a ple rendiment, les dues cares de la vaga de docents

Les famílies es mostren comprensives amb les reivindicacions de mestres i professors, per bé que a les comarques gironines hi ha plena normalitat a les aules

Aula  buida de l'Escola Heura de Barcelona
Aula buida de l'Escola Heura de Barcelona | ACN
NacióDigital
16 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:59h
Pocs minuts de les nou del matí, l'entrada de l'escola Heura, al barri d'Horta de Barcelona, presentava una imatge poc habitual per ser un dijous. Poques famílies han portat els fills i filles a classe, en un centre on només 3 de 15 mestres treballaran durant la jornada de vaga i ho faran, per complir els serveis mínims fixats pel Departament de Treball.

Entre les famílies que han portat els nens a classe, hi ha algun despistat que no s'ha assabentat de l'aturada però en general, l'equip docent ha percebut suport a la mobilització, entre els pares. I de fet, en aquest centre, només han rebut una quarantena d'infants dels més de 200 matriculats. El panorama és molt diferent en altres centres com ara alguns de les comarques gironines on la normalitat és la tònica general de la jornada.

A la porta de l'escola, un dels pares que ha acompanyat els fills al centre, en Pau Garrido, ha reconegut que és la primera vegada que fa ús dels serveis mínims i que encara té una mica de malestar per fer-ho, però que no tenia alternativa amb qui deixar els infants. ''Em solidaritzo totalment amb les causes dels mestres'', ha manifestat, ja que considera que al final, les millores repercuteixen en la qualitat de l'educació que reben els fills. Les considera totalment legítimes i denuncia que els darrers anys s'han anat ''deteriorant els recursos'' alhora que han crescut ràtios i s'han perdut mestres. 

En una mateixa línia s'ha manifestat l'Anna Llorca, que tampoc ha trobat amb qui deixar el seu fill però ha reconegut ser ''conscient'' de les demandes dels docents i que les accepta perquè suposen una ''millora'' per l'escola. Considera que les ràtios i els recursos de suport per a les necessitats especials són algunes de les reivindicacions que més la preocupen. 

Tot i que l'escola va anunciar la voluntat de l'equip de sumar-se a la vaga, sempre hi ha qui no rep la informació, com ha estat el cas de l'Anuska Lara, que ha explicat que la seva filla no li va donar el paper i per tant, l'aturada l'ha agafat ''per sorpresa''. Desconeix les reivindicacions i s'ha mostrat agraïda per l'existència de serveis mínims. 

Normalitat en els centres gironins

En contrast amb l'escola d'Horta, en una dotzena d'escoles i instituts de les comarques gironines consultats per l'ACN la jornada es desenvolupa amb normalitat i s'ha pogut fer classe com qualsevol altre dia. Alguns professors han apuntat que preferien "reservar-se per altres ocasions" com ara mobilitzacions independentistes. Una de les escoles que ha fet classe és la d'Aiguaviva (Gironès). La seva directora, Xènia Torras, ha detallat que aquesta setmana es van reunir tots els professors per saber si hi havia treballadors interessats en adherir-se a la protesta. 

En aquesta trobada "ningú va manifestar-se a favor" de fer vaga i per això ja no van enviar "cap comunicat als pares". Preveien que, tot i que els professors podien canviar d'opinió fins a l'últim moment i acollir-se al seu dret de no anar a treballar, es podria mantenir l'activitat lectiva. Complint amb les previsions, aquest dijous tots els professors han anat a l'escola al seu horari habitual.

És el mateix cas de l'escola Pla de Girona o de l'Institut Montilivi. En aquest últim, de més de 160 professors que té el centre, només tres han optat per no anar a treballar aquest dijous. Per això, tots els alumnes han pogut seguir les seves assignatures amb normalitat. Tal com han explicat alguns professors, la proximitat dels exàmens de final de curs han fet que molts professors hagin optat per anar a treballar.