JxCat Girona incorporarà la sardana i el bèlit com a recursos educatius de la ciutat

L’objectiu de la llista encapçalada per Marta Madrenas és potenciar la cultura popular catalana en tots els àmbits i rellançarà la campanya “Fires de Girona en català” com una de les mesures de promoció de la llengua

Marta Madrenas i Eva Palau han fet campanya sobre llengua i cultura.
Marta Madrenas i Eva Palau han fet campanya sobre llengua i cultura. | JxCat Girona.
Redacció
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 11:51h
La llengua i cultura popular catalana estan presents en el programa de Junts per Catalunya – Girona, que es fixa com a prioritat del proper mandat el de potenciar tirar endavant polítiques transversals de promoció dels elements identitaris de Catalunya.

Entre aquestes mesures, hi ha el compromís d’incorporar la sardana i el bèlit dins dels recursos educatius que l’Ajuntament ofereix a les escoles de la ciutat. “Donarem suport a la iniciativa que ha engegat la Confederació Sardanista de Catalunya perquè la sardana sigui patrimoni immaterial de la Humanitat de la UNESCO, però entenem que hem d’anar més enllà i fer que els nostres joves la coneguin i que les escoles que ho vulguin les ensenyin a ballar”, ha explicat la cap de llista i batllessa Marta Madrenas.

També ha destacat que el número 11 de la candidatura l’ocupa Enric Palomeras, una persona vinculada des de sempre a l’associacionisme sardanista gironí com a competidor, professor i promotor, i un dinamitzador d’aquesta dansa catalana a la ciutat. Per Palomeras, “el que hem de fer és incentivar la sardana sobretot entre els més petits, perquè així és com en garantirem el futur”.

En el foment de la cultura popular, Madrenas ha destacat com aquests darrers anys s’han potenciat com mai les activitats d’aquest àmbit a les Fires de Girona, i en altres celebracions populars: “la recuperació d’imatgeria, el suport a les entitats i la difusió de les nostres tradicions entre la ciutadania han sigut un element central de les polítiques de dinamització del territori”.

L’actual regidora de l’àrea a l’Ajuntament i número 8 de la llista, Eva Palau, ha destacat la promoció del pessebrisme, el foment de la participació en les Fires de Sant Narcís com les gimcanes dels 4 rius entre els barris, la modernització del Tarlà, i la incorporació de nou bestiari popular entre algunes de les principals fites d’aquest darrer mandat.

Pel que fa al bèlit, el compromís de Junts per Catalunya – Girona és potenciar aquest esport original de Sant Narcís i el seu coneixement, introduint-lo també en els recursos educatius.
Pel què fa a la llengua catalana, una de les mesures del programa és el foment del català entre la població, sobretot entre els nouvinguts a través d’iniciatives municipals de formació i en col·laboració amb la resta d’administracions i entitats de voluntaris que ja existeixen en aquest àmbit.

“Lamentablement, el català encara no viu en una situació de normalització total, i hem de continuar caminant en aquest sentit. Rellançarem la campanya de Fires de Girona en Català durant les festes de Sant Narcís” ha dit Madrenas, que s’ha compromès també a estudiar noves iniciatives similars en altres àmbits.