La dreta s'ensorra i Sánchez tindrà una governabilitat complicada

Amb l'escrutini gairebé enllestit, es confirma la victòria del PSOE, que necessitaria negociar acords per seguir a la Moncloa

Pedro Sánchez, en un cartell a la seu electoral del PSC
Pedro Sánchez, en un cartell a la seu electoral del PSC | Bernat Cedó
28 d'abril del 2019
Es repeteix la foto de la moció de censura. Però s'hi afegeix una altra d'igualment possible. Aquest és el panorama que dibuixen els resultats de les eleccions espanyoles d'aquest diumenge, que atorguen la victòria al PSOE, i que deixen Pedro Sánchez en una cruïlla, si vol mantenir-se a la Moncloa: o es posa un altre cop en mans de Podem i dels partits independentistes, o accepta l'aliança amb Cs que desitja part del seu partit i el poder econòmic.

Amb prop del 95% escrutat, el PSOE s'emporta la victòria als comicis, amb 123 escons. La segona posició és per a un PP que s'ensorra i es mou en mínims històrics, amb només 65 diputats. I hi segueixen Cs, amb 57; Unides Podem i les seves confluències, amb 42, i Vox, amb 24 representants.

A continuació se situen ERC, que aconsegueix una victòria històrica a Catalunya amb 15 escons; JxCat, amb 7; el PNB, amb 6; EH Bildu, amb 4; Navarra Suma -coalició de PP, Cs i UPN-, amb 2, Coalición Canaria, també amb 2, i Compromís, el Partit Regionalista de Cantàbria i Coalición por Melilla, amb un escó.

La disjuntiva de Sánchez

Amb aquest resultat, Pedro Sánchez té a la mà continuar a la Moncloa. Però hauria de trobar suports, amb dues possibilitats al seu abast. Per una banda, podria optar per intentar repetir el pacte que el va portar a la Moncloa, amb Podem i els independentistes catalans. 

D'altra banda, Sánchez també tindria una altra opció: un pacte de centre amb Cs, la opció que el partit taronja ha descartat durant tota la campanya, que el propi Sánchez ha posat en segon terme, però que és la preferida de l'establishment econòmic a Espanya.

Les urnes allunyen igualment la possibilitat un tripartit de dreta i ultradreta a la Moncloa: PP, Cs i Vox sumen només 143 escons a anys llum dels 176 que marquen la majoria absoluta

Aquests resultats confirmen un tomb radical respecte al panorama de fa només tres anys, quan el PP va ser la força més votada, amb 137 escons, i el PSOE es va moure en mínims històrics, amb només 85.

En el bàndol de l'esquerra, el PSOE referma la seva hegemonia, que va a estar seriosament amenaçada en els anteriors comicis per Podem. En el de la dreta, en canvi, succeeix a l'inrevés: el PP veu el seu lideratge seriosament en perill, amb Cs fregant el sorpasso.