L'Ultra Clean Marathon recorrerà 700 km en 7 dies per tot Catalunya amb bicicleta, corrent i en caiac

La tercera etapa, el 7 de maig, recorrerà 40 quilòmetres entre Ripoll i Olot i l'endemà anirà per la Via Verda del Carrilet que separa Olot de Girona

Redacció
27 d'abril del 2019
Bosch, Subirà, Carrera i Tost, aquest migdia de dijous, després de la presentació.
Bosch, Subirà, Carrera i Tost, aquest migdia de dijous, després de la presentació. | @gencat.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, la responsable de Coordinació Econòmica i Relacions Institucionals de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, Sandra Carrera, i l’esportista Albert Bosch han presentat aquest migdia de dijous la segona edició de l’Ultra Clean Marathon, (UCM), una iniciativa que conjuga esport, recollida de residus i conservació de la natura.
 
L’Ultra Clean Marathon, gran repte esportiu i ambiental, se celebrarà del 5 a l’11 de maig. Una de les novetats d’enguany és la combinació de diferents disciplines. Si l’any passat els ambaixadors de l’Ultra Clean Marathon van córrer la distància d’una marató cada dia durant set dies, enguany combinaran la cursa amb bicicleta de carretera i caiac. Així doncs, de les set etapes previstes, dues –les primeres– seran en bicicleta i dues més –les darreres– en caiac. Les tres etapes centrals es faran corrent. En total seran 700 quilòmetres que permetran fer la volta a Catalunya sortint i arribant a Barcelona.
 
L’Ultra Clean Marathon d’enguany pretén fomentar la conscienciació i la mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure mesures de conservació de la natura, al mateix temps que busca el compromís de les persones que practiquen esport a la natura perquè tinguin cura del medi ambient, tant a títol individual com quan participen en competicions organitzades, que han de ser sostenibles. Al mateix temps també es vol reconèixer la tasca de les entitats ambientals que treballen al país. Segons la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, “és important fer créixer la massa social conscienciada amb la natura i vinculada a les entitats ambientals. Precisament aquesta segona edició de l’UCM coincideix amb el naixement de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, fruit de la unió de dues xarxes d’entitats amb una llarga trajectòria dedicades a la custòdia del territori i al voluntariat ambiental, la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)”.
 
La segona edició d’aquest gran repte està organitzat per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i serveix de nexe d’unió entre la campanya Let’s Clean Up Europe i la Setmana de la Natura. Sandra Carrera ha explicat que durant l’UCM “coneixerem 10 entitats que treballen al territori i reintroduirem al medi natural alguns animals salvatges recuperats ferits o malalts que estaven a Centres de Fauna”. També ha destacat el “treball en xarxa que representa l’UCM amb la participació de l’administració pública, empreses que hi participen, escoles i instituts, entitats i persones a títol individual”.
 
700 km, 7 etapes, 3 disciplines, 2 ambaixadors i 2.000 participants 
 
La volta circular a Catalunya es farà en set etapes diferents consecutives, del diumenge, 5, al dissabte, 11 de maig. El repte comptarà amb la implicació de dos esportistes compromesos amb el medi ambient, Albert Bosch i Nicole Ribera, que faran d’ambaixadors i que, per segon any consecutiu, s’apunten al repte. A més, tothom qui ho desitgi pot participar-hi, ja sigui en una de les nombroses accions de neteja que hi ha previstes al llarg del recorregut, o fent un tram de l’Ultra Clean Marathon al costat dels ambaixadors corrent, en bicicleta o en caiac. La participació ciutadana requereix inscripció, que es pot tramitar a través de la pàgina web de l’esdeveniment. Té un cost de 5 euros que es destinaran a les 10 entitats de conservació de la natura que treballen a les zones per on transcorrerà l’Ultra Clean Marathon 2019.
 
El director de l’ARC, Josep Maria Tost, ha afirmat que “com a Govern, tenim una àmplia experiència en la manera de sensibilitzar la ciutadania en aquesta matèria. Vam començar fa sis anys amb els Let’s Clean up Europe! L’any passat vam mobilitzar unes 16.000 persones que van recollir unes 70 tones de residus. Enguany els que es recullin també els quantificarem i els caracteritzarem, segons siguin de vidre, paper i cartró, envasos lleugers o altres materials. La idea és mostrar tot el que es llença a la natura que, per a nosaltres, no són residus sinó recursos, i que el model lineal s’ha acabat, hem de difondre el concepte de la circularitat”.
 
Una Ultra Clean Marathon circular
 
L’Ultra Clean Marathon d’enguany serà circular, per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus, donar importància a l’economia circular, i conscienciar que hem de ser responsables dels residus al llarg de tot el cicle de vida interpel·lant les persones productores i consumidores.
 
L’Ultra Clean Marathon passa per les diferents demarcacions de Catalunya i combina paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa s’organitza amb el suport d’escoles, administracions locals i empreses, així com d’entitats ambientals que treballen al territori.
 
ETAPA 1: Tindrà lloc el 5 de maig. Serà de 209 quilòmetres que es faran en bicicleta entre Barcelona i Lleida passant per Sitges, Calafell, Altafulla i Tarragona. Travessarà boscos mediterranis litorals i paisatges del cultiu de secà de ponent.
ETAPA 2: Es farà el 6 de maig i recorrerà 225 quilòmetres que separen Lleida i Ripoll, passant per la Seu d’Urgell i Alp. L’etapa transcorrerà per boscos d’alta muntanya i trams que resseguiran el curs del riu Freser fins acabar a Ripoll on s’uneix a la conca del riu Ter.
ETAPA 3: El 7 de maig se celebrarà la primera etapa de cursa de 40 quilòmetres entre Ripoll i Olot, passant per Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries. El recorregut passarà per la Via Verda i la Via Romana i per la zona volcànica de la Garrotxa.
ETAPA 4: L’etapa del 8 de maig també es farà corrent. Serà de 58 quilòmetres i anirà per la Via Verda del Carrilet que separa Olot de Girona, tot vorejant el riu Brugent.
ETAPA 5: La darrera etapa de cursa tindrà 72 quilòmetres i unirà Girona i Blanes, per Cassà de la Selva, Caldes de Malavella i Vidreres. El recorregut passarà per la Via Verda i per pistes forestals fins arribar al mar.
ETAPA 6: La primera etapa de caiac serà de 34 quilòmetres i unirà per la costa Blanes i Mataró, passant per Calella i Arenys de Mar, gaudint de la vegetació litoral mediterrània.
ETAPA 7: La darrera etapa de 30 quilòmetres també serà per mar tot i que hi ha l’opció de córrer els darrers 5 quilòmetres des del Fòrum de Barcelona fins arribar al Moll de Marina, on es farà la festa final. El darrer dia de l’Ultra Clean Marathon unirà Mataró i Barcelona, passant per Vilassar de Mar i Montgat.
 
A l’edició del 2018 hi van participar més de 2.000 persones i es van recollir 1.973,5 kg de residus. Enguany hi ha previstes més d’una trentena d’accions de neteja i la participació d’una cinquantena entitats, empreses, i col·lectius. Al finalitzar cada etapa es lliurarà un guardó a les persones que hagin participat en les accions de neteja i s’atorgarà el premi a l’equip o persona que hagi recollit més brossa (en pes o en volum), a qui hagi recollit el residu més perillós per la natura, i a qui hagi recollit el residu més curiós.