ERC treu tota l'artilleria contra el PSC des del feu de Puigdemont

En l'esprint final de la campanya, els republicans es reivindiquen com "la millor eina" de l'independentisme i demanen "acumular" el vot per superar els socialistes

Gabriel Rufián, Pere Aragonès i Ernest Maragall, entre d'altres, al míting d'ERC a Girona.
Gabriel Rufián, Pere Aragonès i Ernest Maragall, entre d'altres, al míting d'ERC a Girona. | Marc Puig.
26 d'abril del 2019
Actualitzat a les 8:49h
A 24 hores d'abaixar la persiana de la campanya, els republicans redoblen els esforços per intentar consolidar-se com a guanyadors de les eleccions del 28-A a Catalunya. Aquest dijous, des de Girona, feu de Carles Puigdemont, els republicans han tret tota l'artilleria contra el PSC per intentar esgarrapar els darrers vots conscients que estan en una situació d'"empat tècnic". La via que han assenyalat per fer-se amb la victòria és la de "concentrar" el vot a ERC, que s'ha reivindicat com "l'eina més útil" de l'independentisme just el mateix dia en què Junts per Catalunya celebra un acte també a Girona amb el president Quim Torra i l'expresident Puigdemont. 

El candidat efectiu, Gabriel Rufián, ha anat a atacar a un dels tendons d'Aquil·les dels socialistes: la incomoditat que els genera haver de respondre sobre si consideren justos els empresonaments dels dirigents independentistes processats o si estan disposats a pactar amb Ciutadans. "Teniu vergonya? Dormiu bé? Teniu la consciència tranquil·la? Si teniu moral, no", ha exclamat un Rufián amb un to més contundent de l'habitual en aquesta campanya. 

Gabriel Rufián, als socialistes: "Teniu vergonya? Dormiu bé? Teniu la consciència tranquil·la? Si teniu moral, no"

En plena ressaca encara del debat dels candidats d'aquest dimecres a TV3, Rufián ha recordat com va interpel·lar la candidata del PSC, Meritxell Batet, en diverses ocasions. Els dards concrets van ser preguntar si estava satisfets amb el fer de no haver "mogut ni un dit" per l'alliberament de presos i exiliats, què n'opinava sobre l'empresonament de Jordi Cuixart, si ella formava part del 60% dels votants socialistes partidaris del referèndum o si podia assegurar que no hi hauria una aliança amb Ciutadans. "La resposta va ser el silenci", ha recordat Rufián.  


ERC posa de relleu aquests punts dèbils dels socialistes per intentar arrossegar votants dubtosos que anaven a votar-los amb la "pinça al nas" i sense ple convenciment. "Ens adrecem als catalanistes socialistes que queden i que els fan vergonya els silencis de Batet. Si comparteixen valors com la democràcia i la justícia, són dels nostres. Els defensarem més i millor", ha insistit Rufián. 

Pere Aragonès: "Fem Junqueras guanyador davant d'un Sánchez que s'ha atemorit quan li han aixecat quatre banderes a la plaça Colón"

Els republicans han alçat la veu per recordar que queden tres dies per guanyar les eleccions "als carcellers" d'Oriol Junqueras i "callar les boques" de Meritxell Batet i Pedro Sánchez. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha insistit en què la forma més eficient per aconseguir-ho és "acumular" el vot a ERC, que ha definit com "l'eina més útil" que té l'independentisme. Ha dit, de fet, que a hores d'ara ja és "la força central" de l'esquerra a Catalunya. "Fem Junqueras guanyador davant d'un Sánchez que s'ha atemorit quan li han aixecat quatre banderes a la plaça Colón", ha demanat. 

ERC segueix en la línia d'ignorar Junts per Catalunya, a qui no menciona a cap míting directament però sí que s'hi refereix implícitament en els seus missatges quan expressa la seva voluntat d'erigir-se en el pal de paller del republicanisme. Just aquest dimecres, Puigdemont va apel·lar al vot dels indecisos tot situant JxCat com "la millor papereta de l'1-O". I els republicans, disposats a disputar fins al darrer sospir aquests vots encara per definir, s'esmercen en insistir que el seu és el "vot útil" per fer que per primera vegada un partit independentista guanyi les eleccions espanyoles a Catalunya, evitar una aliança del PSOE amb Cs i fer seure els socialistes en una taula de negociació.