Els comuns passen el rasclet a la Selva

Repetir la victòria a la comarca por ser clau per mantenir l'escó d'En Comú Podem a la demarcació de Girona

Jaume Asens amb Aina Vidal i Mar García, aquest dijous arribant a Maçanet-Massanes.
Jaume Asens amb Aina Vidal i Mar García, aquest dijous arribant a Maçanet-Massanes. | Mariona Puig / ACN
23 d'abril del 2019
Barcelona, Lleida, Tarragona i... Girona, no. Girona ciutat, no. Jaume Asens i la caravana dels comuns, en principi, no visitaran la capital gironina durant aquesta campanya electoral, tot i que inicialment sí que estava previst. El motiu és que, en aquesta circumscripció, En Comú Podem ha decidit centrar els esforços a la comarca de la Selva, on la formació s'hi juga bona part de les opcions de mantenir el seu diputat al Congrés.

Els comuns defensen l'escó que, primer, van aconseguir el 2015 i, després, van reeditar el 2016. A la demarcació de Girona van ser la tercera força més votada, superant el PSC i quedant, només, per darrere d'ERC i CDC. En total, van sumar més de 53.000 vots i un 16,2% i un 17,3% dels suports, respectivament. Però, sens dubte, on l'esquerra alternativa va despuntar en aquest territori va ser a la Selva, l'única comarca gironina on -com en el conjunt de Catalunya- va ser el partit guanyador de les eleccions espanyoles.

Així, mantenir la victòria i els bons resultats de la formació als grans municipis de la comarca com Blanes i Lloret o tornar a ser la formació més votada a poblacions com Caldes de Malavella o Maçanet pot ser clau per mantenir la representació en aquesta circumscripció, i els comuns ho saben.

Per això, aquest dijous, Asens i el seu equip van dedicar tota la jornada a aquesta comarca, un fet, de moment, inèdit en la campanya del candidat per Barcelona, que només havia sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona per fer actes puntuals a les ciutats de Lleida, Mataró i Tarragona.

Campanya en tren

Al matí, Asens va agafar el tren i va fer campanya a l'estació de Renfe de Maçanet-Massanes, on el candidat va arribar -amb deu minuts de retard- per reivindicar el traspàs de Rodalies a la Generalitat. Amb aquest acte, el cap de llista dels comuns picava l'ullet als treballadors que cada dia usen aquesta infraestructura, una estació -"enmig del no res"- que, sobretot, dona servei a Hostalric, Massanes i Maçanet de la Selva, tres dels municipis de la Selva on l'esquerra alternativa va ser la força més votada en les eleccions del 20-D i el 26-J.
 
El 2015 i el 2016, els comuns també van guanyar a Lloret de Mar, la quarta ciutat de les comarques gironines més poblada amb més de 37.000 habitants. I precisament al Casal de la Gent Gran del municipi va ser on Asens va fer, a la tarda, el segon acte de la jornada, en aquesta ocasió per defensar els drets laborals de les treballadores i els treballadors que "han aixecat la població" de la Costa Brava i també reclamar unes pensions dignes i revaloritzades.

Van ser dos actes, però podrien haver estat més: a Blanes, Caldes de Malavella, Hostalric, Sils, Riudarenes... Perquè a la Selva, En Comú Podem defensa prop de 15.000 vots i un suport de més del 20%; i de moment, segons les enquestes, l'escó dels comuns a les comarques gironines balla (l'última enquesta de La Vanguardia el manté, mentre que l'última onada del CIS el treu). Sigui com sigui, el partit encara està en joc i, sens dubte, la comarca de la Selva pot marcar el gol decisiu dels comuns.