Ple de la Diputació

La Diputació de Girona ajudarà amb 200.000 euros ajuntaments petits que facin millores a cementiris

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, marca de prop el plenari tot i no haver pogut assistir-hi

per Xavier Borràs, Girona, 16 d'abril de 2019 a les 15:13 |
El ple de Diputació de Girona d'avui s'ha enllestit en 32 minuts. | @diputaciogirona.
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de la Diputació de Girona celebrat aquest dimarts, 16 d'abril, ha aprovat una línia d'ajuts de 200.000 euros que podran anar destinats a obres de rehabilitació i millores de les instal·lacions, com ara teulats i parets en mal estat, la creació d'osseres, instal·lació de lavabos o millores en l'accessibilitat. El ple ha donat llum verd a l'aprovació inicial de les bases reguladores que limiten els ajuts a municipis de 1.000 habitants o menys. Els ajuts aniran des dels 5.000 euros fins als 50.000 euros, com a màxim, i es preveu que abans de setembre ja es puguin sol·licitar.

Altrament, el diputat de la CUP, Lluc Salellas, per primera vegada en els darrers quatre anys no ha assistit a la sessió plenària, tot adduint motius personals, però marcant de prop l'ordre del dia en un escrit que ha penjat al seu web com a exemple de transparència.

 
El vicepresident primer de l'ens, Fermí Santamaria, en el ple d'aquest dimarts que ha fet aquest primer pas per a crear la línia d'ajuts per a agençar els cementiris, ha manifestat que "hi ha molts ajuntaments petits que tenen vertaderes dificultats per fer-ne el manteniment", i ha precisat que no es podran incloure les obres de millores de nínxols –perquè aquest és un servei que els ajuntaments ofereixen a les famílies que han de pagar una quota–, però sí que es podran demanar ajuts per a danys estructurals de parets i sostres o per a fer millores d'accessibilitat, instal·lació de lavabos o aigua, així com la creació d'osseres, entre d'altres. Santamaria ha afegit que amb aquesta línia d'ajuts –que és al marge de la que ja es va obrir per a fer inventaris de cementiris–, es vol donar resposta a una necessitat expressada per molts ajuntaments petits durant les visites que es fan al territori. Es preveu que els ajuts es puguin demanar abans de setembre.
 

Lluc Salellas. Foto: Aida Morales.


L'absència de Lluc Salellas

"Aquest d'avui serà el primer ple de la Diputació al qual no assistiré. Raons estrictament personals ho fan impossible. Em sap greu perquè sé que és la meva obligació però m'és impossible", ha deixat escrit al seu web el diputat provincial Lluc Salellas, de la CUP Nord-Orinetal, en què ha argumentat que, en aquests darrers quatre anys, era la primera vegada que no era al plenari, "l'única i per transparència no me n'amago", ha afegit, tot i indicant la seva opinió en relació amb els punts que es tractaven avui.


En la seva línia, sempre crítica i de marcatge, Salellas manifestat en aquest escrit que "al ple s'hi debatran elements importants com ara una modificació de crèdit de pressupost que ajudarà a fer més polítiques públiques als municipis petits en l'àmbit de les noves tecnologies i de cementiris però que alhora amaguen, enmig d'un gran poti-poti, subvencions directes a entitats de Banyoles, i especialment de Banyoles, en un clar exemple del funcionament poc democràtic de l'ens provincial", ja que segons el cupaire el fet que "les entitats de Banyoles, a qui reconeixem i felicitem per la seva feina, rebin més suport de la Diputació únicament perquè el seu alcalde n'és el president és una perversió del funcionament públic i equànime de qualsevol institució".

Se suprimeix el CILMA

Durant la sessió plenària també s'ha aprovat per unanimitat la dissolució i liquidació de l'associació d'ens locals Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques gironines. Així es va aprovar en assemblea extraordinària el 14 de març que ara el ple ha ratificat. L'associació es dissoldrà a finals d'any. Segons s'ha explicat, "la figura jurídica actual no era adequada per les funcions que fa" i s'ha acordat per unanimitat crear un nou consell Consultiu d'Iniciatives Locals per al medi ambient i el seu reglament com a òrgan consultiu de la Diputació i amb representació dels grups polítics de la propera legislatura. "Entenem que el consell ha de ser el màxim obert possible", ha afirmat el president, Miquel Noguer.

Salellas també hi ha ficat cullerada des del web per dir que "en aquests tres anys ningú ens ha informat de la feina que s'hi feia i, finalment, el propi govern ha decidit tancar la paradeta. Fa temps que nosaltres hem reclamat una àrea de la Diputació forta i estratègica en l'àmbit del Medi Ambient i la decisió que es prendrà avui sembla que ens obrirà una porta en aquest sentit". El cupaire afirma que ho seguirem aquestes setmanes que vénen i també els diputats que hi ha hagi la legislatura vinent, "però el que segur que cal ara és reclamar que el final del CILMA no sigui fet a través del silenci sinó d'un exercici de transparència i autocrítica que serveixi també per apuntar la tasca positiva que pot haver aportat aquest organisme durant els seus vint anys d'existència".

Altres acords del plenari

En matèria social, s'ha aprovat el conveni de col·laboració administrativa entre l'ens i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat que ha encomanat la gestió integral de centre de dia per a gent gran Les Bernardes de Salt (Gironès). En aquest sentit, també s'ha aprovat el conveni que encarrega la gestió d'aquest centre a Serveis Públics d'Acció Social de Catalunya S.L. (SUMAR) per un import de 446.889 euros.

Durant el ple, també s'ha expressat el condol per la mort de Neus Català, qualificant-la com a un "referent de supervivència i superació de l'etapa més fosca de la història contemporània d'Europa".

Tots els punts de l'ordre del dia s'han aprovat per unanimitat, amb què ha estat un dels plens més ràpids d'aquests legislatura, ja que amb prou feines ha durat mitja hora.

 

Participació