Capturat un voltor negre errant a l'aeroport de Girona

L’exemplar, que porta un emissor GPS des que va néixer a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, mostrava signes de debilitat i descoordinació en el vol

Moment de la captura del voltor negre Ametlla.
Moment de la captura del voltor negre Ametlla. | @gencat.
Redacció
12 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:01h
Aquest dimecres es va capturar un exemplar de voltor negre (Aegypius monachus) a l’aeroport de Girona, en un operatiu especial de membres del Cos d’Agents Rurals i amb la informació aportada gracies al radioseguiment  del Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona i el seu Hàbitat (GREFA).
 
L’animal portava un dispositiu emissor GPS des que va néixer a la Reserva Nacional de Caça de Boumort (Pallars Jussà) l’any passat, en el marc del programa de reintroducció de l’espècie que impulsa la Generalitat, amb el suport de diverses entitats públiques i privades.
 
Feia temps que aquest voltor mostrava signes de descoordinació i un comportament anòmal pel que fa als seus moviments, atès que presentava dificultats per a mantenir el vol. En els últims dies, la debilitat que evidenciava va fer necessària la intervenció. Així, per tal de garantir la seguretat de l’animal i de l’activitat operativa de l’aeroport, en detectar la seva presència a la zona d’Aiguaviva, la Generalitat va activar el protocol per a la seva captura.
 

L'animal al centre de fauna de Torreferrussa. Foto: @gencat.

Es tracta de la femella Ametlla, que va néixer l’any passat a la colònia de Boumort. Amb uns 80 dies de vida, es va anellar al niu per a facilitar el seu seguiment i se li va col·locar un emissor GPS finançat pel GREFA. També es va seguir el mateix procediment amb els altres 5 polls nascuts el 2018 a la colònia.
 
L’animal va ser traslladat al Centre de Fauna de Torreferrussa amb només 6 kg de pes, molt baix per un exemplar de la seva edat. De moment, se li han practicat diverses analítiques, per tal d’esclarir les causes de la seva descoordinació i es treballa per recuperar-lo i poder-lo retornar a la natura.
 

Mapa dels moviments del voltor negre. Foto: GREFA.

Des de fa més de 10 anys, la Generalitat (mitjançant el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament de Territori i Sostenibilitat) impulsa el projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus. GREFA, Trenca i Naturaleza Rural hi participen, juntament amb personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. L’Obra Social “la Caixa”, REE i Fundació biodiversidad col·laboren en el finançament.