La jornada «Família Torres Climate Change Course» exposa accions urgents contra el canvi climàtic

Unes cinquanta persones de vuit països hi participen on es fa demostració de les noves tecnologies de captura i reutilització del CO2 en què treballa el celler

Miquel A. Torres al 'Familia Torres Climate Change Course'
Miquel A. Torres al 'Familia Torres Climate Change Course'
Redacció
10 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:18h
Família Torres va celebrar el divendres passat, 5 d’abril, al Penedès, una jornada sobre canvi climàtic amb experts internacionals que va servir per aprofundir en la problemàtica que l’augment de temperatures suposa per a la viticultura i en les diferents iniciatives d’adaptació i mitigació que es duen a terme per reduir les emissions de CO2, fent èmfasi en les tecnologies de captura i reutilització del diòxid de carboni (en anglès, CCR, Carbon Capture Reuse) i en la urgència de la transició energètica.

Sota el nom de ‘Familia Torres Climate Change Course’, el certamen va reunir unes cinquanta persones entre sommeliers, periodistes, formadors i acadèmics de vuit països i va comptar amb la participació dels experts britànics Chris Goodall, especialista en la transició cap a una economia baixa en carboni i autor del llibre ‘The Switch’, i el Dr. Jamie Goode, expert en comunicació del vi. Va clausurar l’acte la secretaria de Sostenibilitat i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà.

Miquel A. Torres, president de Família Torres i quarta generació, va obrir la sessió fent un repàs al programa Torres & Earth que el celler va implementar el 2008 davant l’evidència del canvi climàtic amb l’objectiu de reduir les seves emissions de CO2 per ampolla en un 30% fins al 2020 i que ha comportat des d’aleshores una inversió de més de 15 milions d’euros en mesures tant de mitigació com d’adaptació. Segons Miquel A. Torres: “Hem de descarbonitzar l’economia per poder contenir l’augment de temperatura a 1,5 graus el 2030-2040 i això requereix la implicació de totes les empreses, indústries i persones”.

El president de Família Torres considera que el futur passa per reduir els gasos que estan a la troposfera i que són els causants de l’escalfament global. “La nostra intenció és implementar, a partir de l'any que ve, aquest tipus de tecnologies al celler per poder capturar el 10% del CO2 que procedeix de la fermentació del vi – i que abans la planta, durant el seu creixement, havia absorbit – i donar-li un ús alternatiu”, va afegir Torres.

L’assessor en canvi climàtic de Família Torres i oceanògraf Dr. Miquel Rosell va comentar, “els efectes de l’escalfament global ja són impossibles d’aturar però, tot i així, s’ha d’intentar contenir-los frenant quant abans les emissions de carboni per no agreujar-los encara més, i per això és clau la gestió del CO2”.
 

L'expert britànic Chris Goodall a la jornada de canvi climàtic de Família Torres


De les energies renovables, la solar és mil vegades més abundant que qualsevol altra, motiu pel qual el futur és majoritàriament solar. Aquesta és la tesi de Chris Goodall, autor del llibre ‘The Switch’, qui també considera necessari desenvolupar maneres d’emmagatzemar aquesta energia, en forma d’hidrogen per exemple, per poder utilitzar-la en qualsevol moment. Segons Goodall, “cobrint el 2% de la superfície del planeta amb plaques solars produiríem suficient energia per abastir les necessitats mundials el 2050”.

Mireia Torres, directora d’Innovació i coneixement de Família Torres, va exposar els projectes d’investigació que està duent a terme el celler en l’àmbit de la viticultura per fer front al canvi climàtic. “Fins i tot en l’escenari climàtic més optimista hem d’adaptar la viticultura. Estem canviant la manera de gestionar la vinya i les varietats que plantem, buscant que siguin resistents a la sequera i a la calor i ajudant les més vulnerables amb tècniques agronòmiques que permetin retardar la maduració i garantir la qualitat del raïm”, va assegurar.

Aquests projectes inclouen la recuperació de varietats ancestrals, la selecció clonal y massal dels ceps i els assajos en el camp relacionats amb la viticultura de precisió i la capacitat hídrica dels sòls, entre d’altres. Aquests assajos formen part del projecte Vitis Agrolab, que es realitza en col·laboració amb l’IRTA, en una vinya experimental a Les Garrigues (Lleida).

A la tarda, Família Torres va presentar algunes de les tecnologies CCR en què ha estat treballant de la mà de diferents empreses i universitats, en especial la producció de gas natural (CH4 – metà) comprimit a partir del CO2 produït durant la fermentació del vi. Per demostrar la tecnologia, tècnics d’Exytron van mostrar el funcionament de la metanació amb una planta pilot instal·lada al celler. El gas metà resultant es va utilitzar per carregar un carretó elevador, cedit per l’empresa Jungheinrich per a la demostració.

També es van exposar altres tecnologies CCR, una desenvolupada per l’empresa ORCHESTRA SCI que consisteix en una membrana de separació selectiva de CO2, i una altra sobre la fixació de CO2 transformant-lo en carbonats inorgànics, un mètode conegut al que el departament d’I+D de Família Torres ha afegit una nova dimensió amb l’objectiu d’optimitzar el balanç energètic mitjançant l’electròlisi d’aigua de mar utilitzant plaques fotovoltaiques com a font d’energia.