JxCat es presenta com l'opció per «desbloquejar el no a tot» a Madrid

La candidatura encapçalada per Jordi Sànchez es reivindica com l'espai polític que farà "sentir la veu dels catalans" al Congrés dels Diputats, en un acte a Girona

Borràs, durant l'acte a Girona
Borràs, durant l'acte a Girona | JxCat
07 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:35h
Ni el bloc del 155 ni l'independentisme que vol eixamplar la base. Junts per Catalunya (JxCat) ha optat la contraposició amb altres espais polítics per definir la seva candidatura a les eleccions espanyoles, que encapçalarà Jordi Sànchez. En un acte a Girona, el cap de llista per la demarcació, Jaume Alonso-Cuevillas, ha reivindicat la llista postconvergent com la millor opció per fer desencallar el conflicte polític català. "Anem a desbloquejar el no a tot", ha assegurat.

JxCat també ha aprofitat l'acte per llançar un parell de dards a ERC. Ho ha fet la diputada al Parlament, Gemma Geis, quan ha dit que estan més preocupats "pel país que per l'hegemonia", pocs dies després de les declaracions del diputat republicà a Madrid, Joan Tardà, que precisament parlava d'aconseguir l'"hegemonia" com el principal objectiu del seu partit. També s'hi ha referit Cuevillas, posant en dubte que disposar de l'hegemonia permeti convèncer l'estat espanyol de trobar una solució política per a Catalunya.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també ha estat crítica amb les opcions que defensen la possibilitat de convèncer l'estat de convocar un referèndum. "És avançant amb coratge quan eixamplem la base", ha dit. "Els passos endavant han de servir per aconseguir la independència d'una punyetera vegada", ha apuntat la número dos al Congrés per Barcelona, Laura Borràs. "La independència és el projecte més social, Espanya és una cotilla", ha afegit.

El mantra de la unitat

L'acte no ha estat exempt del clàssic mantra de la unitat, ja clàssic en qualsevol discurs de JxCat. Hi ha insistit l'ex president Carles Puigdemont, en una connexió des de Bèlgica. "Hem d'anar junts i bé", ha resumit, després de reivindicar l'1 d'octubre i els resultats aconseguits a les eleccions del 21-D. 

Una crida a la unitat i una decisió en els passos a fer, però, que no ha anat acompanyada de la recepta per desencallar el conflicte. Això sí, Puigdemont ha presentat JxCat com una candidatura outsider que fuig de la comoditat. "No es pot garantir el progrés des de la comoditat i l'escalfor del poder de sempre", ha dit l'ex president en defensa del projecte postconvergent. "Incomodem i això vol dir que anem bé", ha reblat Borràs.

Puigdemont també ha demanat prendre nota de l'actitud dels presos polítics que són jutjats al Tribunal Suprem. "Han decidit fer política en positiu, no des del ressentiment sinó des de l’esperança", ha valorat. Tot plegat ha de permetre, segons el candidat de JxCat a les europees, transformar les incomoditats en oportunitats.

Els municipis, al servei de la independència

Un discurs, amb el qual JxCat no aspira només a fer un bon resultat a Madrid, sinó també a les eleccions municipals. "Quan us diguin que no toca parlar de país sinó de municipis, digueu que la il·lusió per la República és la il·lusió pels nostres ajuntaments i veïns", ha dit Madrenas, per a qui les municipals són "estratègiques" per "posar el país al servei de la construcció de la República".

Sigui com sigui, el cicle electoral que ara començar servirà per veure el full de ruta dels partits independentistes a Madrid i a Catalunya i també per comprovar els resultats de l'hegemonia de què Puigdemont gaudeix a l'espai polític postconvergent.