L'Alt Urgell registra el segon terratrèmol més fort del segle a Catalunya

Protecció Civil tanca l'alerta pel sisme

La Parròquia d'Hortó, al municipi de Ribera d’Urgellet, on s'ha situat l'epicentre
La Parròquia d'Hortó, al municipi de Ribera d’Urgellet, on s'ha situat l'epicentre | ACN
NacióDigital
04 d'abril del 2019
Protecció Civil de la Generalitat ha tancat la prealerta del Pla Especial d'Emergències Sísmiques a Catalunya (Sismicat) un cop confirmat que el terratrèmol d'aquest dimecres a la tarda a l'Alt Urgell no ha provocat danys ni personals ni materials, segons indica l'entitat. El sisme ha estat de magnitud 4,2 amb epicentre al municipi de Ribera d'Urgellet i ha estat àmpliament percebut a bona part de la geografia catalana. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha informat al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) que ha rebut més d'un miler d'enquestes de percepció del sisme sense que s'hagin identificat danys enlloc.

Aquest és el segon terratrèmol més fort que ha patit Catalunya aquest segle. El terratrèmol més important al país va ser l’any 2015, a Roses, amb una magnitud 4,3.

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut 45 trucades des de diversos punts de Catalunya, però sobretot de les comarques de Lleida, Tarragona i Barcelona.

Des de l'inici del sisme s'han produït més de 30 rèpliques, i l'ICGC ha advertit que durant les properes hores se'n poden produir més.
 
El Cecat de Protecció Civil segueix en contacte amb l'ICGC i amb els municipis propers a la zona de l'epicentre per fer seguiment de la situació.

El terratrèmol

El terratrèmol de magnitud 4,2 en l'escala Richter s'ha registrat aquest dimecres, a dos quarts de sis de la tarda, amb epicentre prop a Ribera d'Urgellet (Alt Urgell). L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha situat el punt central del sisme en un triangle format pels municipis d’Alins, Farrera i la Guingueta i Jou. 

El moviment s'ha fet notar arreu de Catalunya, incloent-hi el litoral barceloní. El terratrèmol s'ha captat en punts tant distants del seu epicentre com Tarragona, el Maresme, Andorra, o Lleida, Sabadell, Terrassa o Rubí.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) indica que el terratrèmol ha estat “àmpliament percebut” a gran part de Catalunya, i que ha estat seguit de “nombroses rèpliques” de magnitud inferior.

També estableix un mapa de percepció del sisme amb una primera zona, a l’Alt Urgell, on ha estat fortament percebut, una segona, a les comarques de l’entorn, on ha estat percebut parcialment, i una tercera, ja arribant a l’àmbit metropolità i a les comarques del nord del Camp de Tarragona, del nord de Ponent i de l’oest de les comarques gironines, on ha estat poc percebut.


El punt exacte

L'IGCC ha situat l'hipocentre del sisme als 42,34 graus de latitud nord i 1,32 graus de longitud est, i a una profunditat d'un quilòmetre, i a les 17:29:36h. El Centre Sismològic Europeu-Mediterrani (CSEM), l'ha situat als 42,34º N i 1,31º E, a 2 quilometres de profunditat i a les 17:29:53.5h. 

El Sistema d'Informació Sísmica dels Pirineus -en què participen les administracions catalana, espanyola i francesa- considera que el sisme ha comportat un risc "molt lleuger" de desperfectes en el perímetre més proper a epicentre, i veu d'absència de risc fora d'aquesta zona. L'organisme ha donat inicialment una magnitud de 4,3 al moviment sísmic.