Ple de la Diputació de Girona

El ple de la Diputació de Girona rebutja la presència de l'exèrcit a l'Expojove 2019

La moció d'ERC i la CUP, a la qual s'hi han afegit també com a proposants la resta de grups, ha estat aprovada per unanimitat

per Xavier Borràs , Girona, 19 de març de 2019 a les 13:11 |
Un grup de militars espanyols a l'estand de l'Expojove de Girona el 2017. | ACN.
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 El ple de la Diputació de Girona d'aquest dimarts, 18 de febrer, ha aprovat per unanimitat una moció inicialment presentada a la Junta de Portaveus pels grups d'ERC i la CUP –a la qual s'han afegit la resta de grups– de la presència de l'exèrcit a l'Expojove 2019.

La moció manifesta la disconformitat i el rebuig a la sentència d’11 de febrer de 2019 del Jutjat de primera instància número 1 en relació a la presència de l’exèrcit a Expojove i dóna suport a l’Ajuntament de Girona en els tràmits relatius al recurs interposat contra aquesta sentència.


Tots els grups proposants volen traslladar a la Fundació Fira de Girona el seu ferm compromís d’excloure l’exèrcit d’Expojove basant-se en l’article 5 del Codi Ètic de la Fira que diu: “[...]en les manifestacions firals no es permetrà l’assistència d’expositors que vulnerin els valors i principis de la cultura de la pau, la defensa de la igualtat i els drets humans”, tot entenent, doncs, que l’exèrcit espanyol no respecta la cultura de la pau.

La Fundació Fira de Girona, de la qual la Diputació de Girona n’ostenta la vicepresidència, es va dotar l’any 2016 d’un Codi Ètic amb la finalitat de garantir i potenciar els principis i valors basats en la cultura de la pau, la defensa de la igualtat i dels drets humans en qualsevol activitat organitzada per la Fundació.


L’any passat, basant-se en l’article 5 del Codi Ètic, el qual, entre altres coses, diu, “no s’autoritzarà la presència ni exhibició en els estands d’elements que atemptin contra la pau o els drets humans, ni tampoc la difusió, per qualsevol mitjà, d’elements bèl·lics o que fomentin la violència”, l’Ajuntament de Girona, com a president de la Fundació, i a petició del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de Girona i de la Coordinadora d’ONGs Solidàries de comarques gironines, va decidir excloure durant tres edicions l’exèrcit espanyol de participar en el saló Expojove.

El Ministeri de Defensa, en desacord amb aquesta decisió, va portar el cas als tribunals i, un any més tard, aquests li han donat la raó permetent-li de disposar d’un stand a Expojove.

La societat de les comarques gironines ha mostrat històricament el seu compromís pacifista i antimilitarista (centenars d’objectors de consciència i d’insubmisos, multitudinària manifestació contra la guerra de l’Iraq, milers de participants a les campanyes del DENIP, Plataforma Alto al Foc a l’Albera). Així mateix el Parlament de Catalunya va aprovar la Moció 55/XI que expressa la voluntat de desmilitaritzar Catalunya.
 

Enguany l'Expojove 2019 tindrà lloc a FIra de Girona del 3 al 6 d'abril. Foto: @diputaciogirona.


 

 

Participació