Els «Quaderns de la Revista de Girona» aborden la literatura de viatges

La guia "Viatgers", scrita per Manuel Moreno, compila un bon nombre de relats de viatgers forans que van deixar testimoni del seu pas per les comarques gironines entre la segona meitat del segle XV i finals del XIX

La guia s'ha presentat a la biblioteca del castell de Perelada.
La guia s'ha presentat a la biblioteca del castell de Perelada. | Miquel Millan.
Redacció
04 de març del 2019
Actualitzat a les 12:01h
Aquest dissabte passat, 2 de març, ha tingut lloc, a la biblioteca del castell de Peralada, la presentació de Viatgers, una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que edita la Diputació juntament amb l’Obra Social la Caixa. Al llarg de tots els números publicats, la col·lecció ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).

En aquest cas, la guia, escrita per Manuel Moreno, compila un bon nombre de relats de viatgers forans que van deixar testimoni del seu pas per les comarques gironines entre la segona meitat del segle XV i finals del XIX.

La presentació ha estat a càrrec del batlle de Peralada, Pere Torrent; el director de Banca d’Institucions de CaixaBank a Girona, Rafel Noguer; la directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Rosa Maria Gil; la historiadora de l’art i documentalista Inés Padrosa, i l’autor del llibre, Manuel Moreno.

El llibre. La privilegiada situació geogràfica de les terres de Girona les va convertir en un lloc de pas per a molts viatgers forans, alguns dels quals van deixar escrits els seus records en relats de viatges. En aquest llibre es recopilen les referències gironines de prop d’un centenar de nobles, diplomàtics, militars, religiosos, escriptors..., que les van visitar o descriure entre els segles xv i xx.
 

La nova guia dels «Quaderns de la Revista de Girona». Foto: Miquel Millan.


La major part d’aquests viatgers van fer el seu periple per via terrestre, especialment a través del camí ral que unia la península Ibèrica amb la resta d’Europa. Però aquests viatgers també van esmentar altres rutes per on van transitar (el camí costaner de Blanes a Banyuls, el de Girona a Sant Feliu de Guíxols, el de Girona a Vic o a Banyoles i Besalú, el de Figueres a Olot o a Roses, el d’Olot a Puigcerdà, etc.) i, a banda de les rutes terrestres, mencionen els ports gironins que van visitar: Cadaqués, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes.

Manuel Moreno Chacón (Bolaños de Calatrava, 1961) és llicenciat en història per la UAB i màster en arxivística per la UdG. Va residir a Figueres des del 1968 fins al 2016 i actualment viu a Sòria. És autor de diversos llibres i articles en els quals incideix, especialment, en el tema dels viatgers per Figueres, l’Empordà, Girona, el Rosselló i Medinaceli (Sòria), però també en les eleccions municipals a Figueres, el republicanisme empordanès i la premsa figuerenca durant la Restauració, la Guerra Civil a Figueres i a Bolaños, l’Institut Ramon Muntaner de Figueres o el poble de Vilamacolum.