Pressupostos municipals 2019

ERC s'abstindrà i la CUP votarà en contra dels pressupostos de Girona

Mentre la coalició republicana considera que s'han desencallat alguns projectes, els anticapitalistes afirmen que els comptes dels convergents per al 2019 “maquillen” la deixadesa als barris

per Xavier Borràs, Girona | 15 de febrer de 2019 a les 11:39 |
Detall de la façana de l'Ajuntament de Girona, rere la qual s'hi fa política municipal. | Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mentre la coalició d'ERC-MES a l'Ajuntament de Girona advoca per l'abstenció en la pròxima votació als pressupostos municipals  –que ha presentat l'equip de govern municipal encapçalat per Marta Madrenas–, tot argüint que el seu capteniment arriba després d'aconseguir "desencallar projectes i dignificar zones de la ciutat", l'equip de la CUP-Crida per Girona hi votarà en contra pel fet que consideren que  els comptes dels convergents per al 2019 pretenen “maquillar” la inacció i la deixadesa del govern als barris amb fins electoralistes.

L'abstenció d'Esquerra


La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, ha explicat que l'abstenció del seu grup la faran “per responsabilitat, facilitarem l’aprovació dels comptes a canvi de desencallar projectes importants i de dignificar algunes zones de la ciutat”. La coalició ha exigit al govern que aquests projectes s’executin aquest any, i es constituirà una comissió de seguiment entre els dos grups municipals (CiU i ERC-MES) a tal efecte.

La regidora ha deixat clar que “aquests són els pressupostos de CiU, que reprodueixen el seu model de ciutat, i per tant no hi podríem votar a favor”. A més, la regidora ha explicat que el govern s’ha negat a negociar, “presentant els comptes a la premsa abans que als grups, traslladant-nos que ja estan fets i que només estan disposats a parlar de partides concretes”. Tanmateix, Roca ha expressat que “malgrat la irresponsabilitat del govern municipal, ERC-MES hem fet un esforç per la ciutat i hem estat disposats a negociar una abstenció”.

 

La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca. Foto: @ercgirona.


D’una banda, la coalició ha valorat positivament algunes mesures introduïdes aquest any com ara l’increment de recursos per a serveis socials, la dignificació de les condicions laborals de la plantilla municipal o la recuperació de la figura dels policies de barri. A banda d’aquests canvis, ERC-MES “hem aconseguit desencallar alguns projectes de ciutat que porten anys aturats, i dignificar certes zones de Girona que el govern té descuidades”. Per garantir la materialització dels projectes, ambdós grups han acordat constituir una comissió de seguiment, i la coalició “hem exigit que els projectes pactats s’executin aquest mateix any 2019”. En aquest sentit, Roca ha declarat que “no volem que torni a succeir el que ha ocorregut durant aquests quatre anys, que moltes iniciatives es queden en el tinter”.


Projectes desencallats

Els projectes pactats entre el govern i ERC-MES són els següents: redacció del projecte d’un nou centre cívic per a Montjuïc; inversions urgents a la Devesa que en millorin la seguretat, el mobiliari, la il·luminació i un nou espai d’esbarjo per a gossos; inici de les actuacions al parc de les Pedreres per a convertir-lo en un espai natural d’ús i gaudi ciutadà; increment de la dotació per al manteniment i arranjament de voreres a diferents punts de la ciutat; adaptació amb criteris d’accessibilitat de tots els parcs de jocs infantils de la ciutat, tant pel que fa a l’accés com als jocs mateixos; i reordenació del servei de bus urbà per tal que una de les línies connecti els tres campus universitaris de Girona: Montilivi, centre i Barri Vell.

Vot contrari de la CUP

La regidora de la CUP-Crida per Girona, Laia Pèlach, ha explicat que els cupaires van trametre un document amb 50 propostes, però que no hi ha hagut cap interès per part de l’equip de Marta Madrenas per a arribar a un acord. En aquest sentit, Pèlach ha explicat que la formació no comparteix les prioritats marcades pel govern en els comptes, com tampoc la manca de transparència i participació en la seva elaboració.

Així, la CUP-Crida per Girona considera que el pressupost presentat pel govern pretén “maquillar” la inacció i la deixadesa del govern convergent als barris amb fins electoralistes. En concret Pèlach s’ha referit a diverses partides d’inversió que s’han inclòs als comptes per a iniciar projectes pendents, però que ni per dotació ni per terminis podran executar-se en l’exercici 2019. Pel que fa a l’augment de partides com serveis socials, mobilitat o sostenibilitat, derivat del major nombre d’ingressos previstos, els cupaires han demanat més concreció respecte a com s’executaran i han reclamat un replantejament de les polítiques en aquests àmbits per tal de donar resposta a les necessitats ciutadanes. La formació també ha volgut remarcar que l’augment en despesa social no compensa la desatenció patida al llarg dels mandats convergents.
 

La regidora de la CUP-Crida per Girona, Laia Pèlach. Foto: @CUPGirona.


Quant a les propostes dels cupaires, des de la formació aposten per reduir les despeses destinades a personal eventual i grups municipals, així com diverses partides de comunicació i relacions internacionals, que consideren “sobredimensionades”. D’altra banda, creuen que cal fer una aposta clara per les polítiques d’acció social per donar solucions a problemes estructurals com l’habitatge, o la pobresa energètica, i per això proposen l’ampliació de partides ja previstes i la creació de noves partides com el Pla local d’habitatge o Pla d’ampliació del parc d’habitatge social. També sol·liciten crear una partida per al pla d’acollida, augmentar els recursos per a projectes educatius, o preveure noves inversions als barris com ara partides d’inversió a Pont Major i l’Esquerra del Ter, o més recursos per al pla de millora de Torre Gironella I el Pla Especial de les Pedreres, entre d’altres.

Pel que fa a model econòmic, els cupaires aposten per reduir diverses partides destinades a la promoció turística i crear partides per promoure l’economia solidària i sostenible, així com augmentar la dotació prevista per la partida de cooperativisme que ara mateix troben “testimonial”. Quant a la política ambiental, la formació lamenta l’augment de despesa vinculada a l’actual model que consideren “caduc i insostenible”, i aposten per crear la partida “Pla de recollida porta a porta” que permeti engegar un pla ambiciós per estendre aquest sistema a tota la ciutat.

Finalment, els cupaires insisteixen en la necessitat de fer més transparents i participatius els pressupostos, per això demanen que s’hi faci constar el compromís de realització d’una audiència pública prèvia a l’aprovació definitiva dels comptes, com també altres mecanismes d’informació i participació ciutadana que serveixin “per implicar realment la ciutadania li les entitats en la gestió dels recursos municipals”.
 

 

Participació