Sense llar

Girona se suma a una campanya de sensibilització sobre el sensellarisme

La iniciativa “Ningú dormint al carrer a Catalunya” contempla la producció d’un vídeo, un espectacle musical, una exposició i un joc als instituts de la ciutat amb l’objectiu de trencar prejudicis sobre les persones sense llar

per Redacció , 5 de febrer de 2019 a les 09:57 |
La batllessa de Girona, Marta Madrenas, va presentar la iniciativa. | @girona_cat.
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La batllessa de Girona, Marta Madrenas, ha presentat aquest dlluns, 4 de febrer, la campanya de sensibilització sobre el sensellarisme “Ningú dormint al carrer a Catalunya”, un projecte social d’àmbit nacional al qual s’ha sumat l’Ajuntament de Girona. Es tracta d’una iniciativa organitzada per l’associació ActivArte juntament amb la fundació Arrels i la organització Homeless Entrepreneur que es desenvoluparà a 30 municipis catalans amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre com és la vida de les persones sense llar.
 


“Des de l’Ajuntament hem engegat diverses iniciatives davant el repte de les persones que no tenen llar. Hem ampliat l’atenció a la persona amb la iniciativa d’obrir espais on dormir-hi, l’any passat a les Sarraïnes i enguany amb més places a l’antiga UNED. Hem creat a Pedret un espai de sociabilització per a persones sense sostre. Ara el que ens proposem és treballar intensament la sensibilització ciutadana per generar consciència al respecte”, ha destacat l’alcaldessa. Madrenas també ha ressaltat la importància de fer front comú davant d’aquesta situació: “La iniciativa que presentem demostra que, quan se sumen esforços entre organismes públics, privats i entitats, els efectes es multipliquen exponencialment”, ha explicat la batllessa.

 

Tot i que està previst que la campanya tingui un mateix format a tot Catalunya, a Girona la proposta ha agafat una importància molt més rellevant, ja que el Girona FC s’ha sumat al projecte solidari i finançarà íntegrament l’esdeveniment. El president del club, Delfí Geli, ha explicat que “el Girona FC és, a banda d'una entitat esportiva, un altaveu per donar visibilitat a causes socials de la ciutat i del territori, i la voluntat del club és col·laborar amb aquelles iniciatives que ajudin qui ho necessita o mobilitzin la ciutadania”.
 

A més, el club s’ha implicat activament en el projecte i crearà un vídeo on alguns dels futbolistes de l’equip conversaran amb una persona sense sostre per explicar que, avui en dia, qualsevol pot quedar-se sense llar i, si no té els suports necessaris, acabar vivint al carrer.
 
A banda de la peça audiovisual, l’acció principal de la campanya serà la representació del musical “Homeless, el musical social”, un espectacle músico-pedagògic sobre la relació de cooperació que s’estableix entre una jove i un cantant famós que s’ha trobat vivint al carrer per circumstàncies de la vida. El musical serà gratuït per tothom i tindrà lloc el dia 20 de març al Teatre Municipal.
 
Tancaran la bateria d’accions previstes dues activitats més. D’una banda, el desenvolupament d’un joc de rol als instituts de la ciutat, que posarà el jovent a la pell d’algú sense sostre amb l’objectiu d’eliminar els prejudicis habituals i, de l’altra, la mostra “Viuen al carrer perquè volen? 34 fotografies”, que a diferència d’altres municipis catalans, a Girona durarà un mes amb l’objectiu que arribi a tothom. Concretament, es podrà veure de forma itinerant entre el 20 de febrer i el 20 de març del 2019 al Centre Cívic Sant Narcís, al Centre Cívic Santa Eugènia, al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal, i a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. L’exposició serà una setmana a cada espai però l’ordre està encara per determinar.
 
Durant l’acte, el president de l’associació ActivArte, José Luis Sánchez, ha volgut aclarir que “el projecte pretén fer una proposta diferent per remoure consciències i interpel·lar un públic al qual no arribem habitualment”. També ha intervingut a la presentació de la campanya el director de la fundació Arrels, Ferran Busquets. La fundació Arrels participa a l'exposició i ha col·laborat en el guió del musical, mentre que Homeless Entrepreneur actua en els instituts i xerrades i ha col·laborat també en els assajos del musical. A més, totes dues organitzacions treballaran conjuntament amb el personal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Girona per compartir recursos i experiències.
 

 

Participació