Guanyem homenatja la memòria republicana 80 anys després de la caiguda de Girona

Lluc Salellas, candidat a batlle de la plataforma, va remarcar la necessitat de recuperar iniciatives en memòria històrica sobre el franquisme

Prop de 50 persones es van reunir a la Plaça Marquès de Camps, escenari d’un dels últims bombardeigs sobre Girona.
Prop de 50 persones es van reunir a la Plaça Marquès de Camps, escenari d’un dels últims bombardeigs sobre Girona. | @GuanyemGirona.
Redacció
04 de febrer del 2019
Actualitzat a les 9:59h
Guanyem Girona va celebrar aquest passat dijous un acte en memòria del 80è aniversari dels últims bombardejos de l’aviació feixista sobre Girona i la posterior entrada de les tropes franquistes a la ciutat en el que van ser els últims dies de la República i l’inici de la repressió de la dictadura.

En primer lloc el candidat a batlle de la plataforma, el cupaire Lluc Salellas, va lamentar que la placa commemorativa del bombardeig a la plaça Marquès de Camps, instal·lada ara fa cinc anys, hagués estat arrancada. 

Salellas va presentar algunes propostes de Guanyem en matèria de memòria històrica: incentivar projectes educatius entre els centres escolars i el Museu d’Història de la ciutat, revisar la política de medalles i mèrits de l’Ajuntament franquista, aconsellar les persones amb familiars enterrats a la fossa comuna del cementiri o senyalitzar els llocs de la ciutat on hi va haver esdeveniments històrics de la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició.

D’altra banda, l’historiador Pere Castellanos va relatar com van viure les gironines i gironins els bombardejos que es van patir des del 27 de gener fins l’1 de febrer i que van deixar una trentena de morts. Tres dies després, el 4 de febrer de 1939, les tropes de Franco entraven a Girona

Finalment, Sergi Font, president d’Òmnium Gironès, va aprofitar per presentar les iniciatives de l’associació per recordar l’aniversari d’aquesta data.