L'exposició dels 50 anys de la presa de Susqueda rep prop de 1.300 visitants

La mostra, patrocinada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i amb peces del Fons Històric d’Endesa, s’ha pogut visitar a la sala de columnes de la instal·lació hidràulica i ha posat en valor aquesta infraestructura estratègica

Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, va presidir la inauguració de l'exposició el passat 16 de març.
Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, va presidir la inauguració de l'exposició el passat 16 de març. | @gencat.
Redacció
09 de gener del 2019
Actualitzat a les 9:59h
La commemoració dels 50 anys de l’entrada en funcionament de la presa i la central hidroelèctrica de Susqueda ha permès que prop de 1.300 persones hagin pogut visitar una exposició, ubicada a la sala de columnes de la presa, sobre la història i les peculiaritats del complex hidroelèctric i del seu entorn.
 
L’exposició, dins d’un espai amb un atractiu arquitectònic únic que ha tingut com a objectiu compartir amb el visitant les peculiaritats d’aquesta singular infraestructura i la seva ubicació, ha estat patrocinada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i ha comptat amb la col·laboració d’Enel Green Power (la branca d’energies renovables d’Endesa) i de la Fundació Endesa amb peces del Fons Històric.
 
La mostra sobre la història de la presa s’ha dividit en cinc àmbits temàtics diferents (l'embassament de Susqueda, la construcció de la presa, els aprofitaments hidroelèctrics, el riu Ter, i el patrimoni del mateix riu: fauna i flora) a través de panells que han aglutinat fotografies, il·lustracions, gràfics i textos que han permès fer un recorregut visual, còmode, intuïtiu i agradable per als visitants.
 
A més, s’ha complementat amb vint-i-tres peces del Fons Històric d'Endesa procedents de diverses centrals hidràuliques del territori (algunes de les antigues Hidro Empordà i HECSA) que representen l'evolució i la trajectòria tècnica d'aquest tipus d'infraestructures i que s’han convertit en un testimoni material d'arqueologia industrial. Així, els visitants han pogut veure diferents quadres de comandament (de marbre i de pissarra), un regulador, un controlador, un reòstat (una resistència que pot variar el corrent d’un aparell), un para-llamps, un transformador d’oli, i diferents instruments de mesura com un decibel·límetre, un teodolit (mesura angles verticals i horitzontals), un fasímetre (mesura la diferència de fases entre dues magnituds elèctriques) i un paral·lelògraf (mesura paral·lels), entre d’altres.
 
Les visites a l’exposició, gestionades l’Ajuntament de Susqueda, han aplegat durant el 2018, un total de 1.249 persones. Per tot el complex, però, hi han passat prop de 3.300 persones i han participat en les activitats que es van realitzar al llarg de l’any passat en motiu de la commemoració, com per exemple en una ruta pel Ter en BTT o caminades, una travessa de natació o un concert de música clàssica a l’antiga cantera de la presa. A més, la mostra també s’ha pogut visitar amb un tour virtual que permet explorar la central sense necessitat d'entrar en aquesta.
 
Així mateix, el mes passat, l’exposició va rebre un dels premis Bonaplata que atorga l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), en la modalitat de Premi Especial del Patrimoni. Aquests premis, que enguany arriben a la seva 26a edició, valoren el patrimoni industrial tècnic i científic del país.
 
La comissió del cinquantenari
 
Amb l’objectiu de commemorar els 50 anys de la presa, es va crear una comissió formada per Endesa (propietària del salt) i la seva Fundació, els municipis de Susqueda, Sant Hilari Sacalm i Osor, el Consell Comarcal de La Selva i el Consorci del Ter, que va treballar per dissenyar una sèrie d’activitats, distribuïdes al llarg de tot el 2018, i que han posat en valor la importància d’una infraestructura d’aquestes característiques.