Quins són els productes que més pugen de preu per Nadal? I els que més baixen?

Les compres prèvies als àpats nadalencs fan que les peces de menjar més sol·licitades en aquestes dates augmentin radicalment de preu als mercats i botigues

Una peixeteria del Mercat de la Boqueria de Barcelona.
Una peixeteria del Mercat de la Boqueria de Barcelona. | Adrià Costa
Redacció
24 de desembre del 2018
"Els preus es van apujant amb els pas de les hores. Anar a última hora és condemnar-se a un mateix". Aquesta és la resposta que fa a NacióDigital la Núria, una paradista de Terrassa, quan li preguntem sobre el preu de productes que, en major o menor mesura, tradicionalment formen part dels dinars i sopars nadalencs.

Anar a comprar a última hora és, doncs, la pitjor elecció. De vegades, però, és inevitable. I en les hores prèvies al primer àpat -sigui la nit del 24 o el migdia del 25- els mercats es converteixen en riuades de gent. És en aquest punt quan la pujada de preus és evident. Ara bé, tots els productes s'apugen per igual? N'hi ha que s'abaixen?

La llei de l'oferta i la demanda és demolidora i el control de preus que fa anualment l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ho demostra. A grans trets, el peix i el marisc -els productes estrella- es disparen, la carn es manté i els llegums s'abaixen. Sigui com sigui, tot apunta que els àpats nadalencs d'enguany sortiran més cars que l'any passat. "Si aneu a última hora, aneu al mercat. Les peixateres som prescriptores, sabem què s'apuja i què no i aconsellem", remarca la Núria. 

Què és el que més puja?

El lluç s'apuja. El preu per quilo ha augmentat gairebé un 13% des de mitjans de novembre. Ara se situa entre els 18 i els 19 euros. la Núria ho té clar: "El lluç no és, ni de bon tros, el peix més car. Però és gustòs, passa bé i, sobretot, ajuda a quedar bé amb els convidats". 

Ara bé, el lluç no és el que més s'apuja de preu. El producte que lidera el rànquing de l'OCU són els anomenats percebes gallegos, amb una pujada de fins al 44% en molts casos. També pateixen un augment considerable en els darrers 15 dies les cloïsses (7%) i el besuc (8%). 
 

El marisc, l'escollit per acomiadar l'any. Foto: Àlex Recolons


Deixant de banda el peix i el marisc, l'OCU destaca que la pinya és el producte que més ha augmentat de valor en els darrers 365 dies, respecte d'aquest mateix període del 2017. La Núria ho atribueix al fet que "el Nadal no només són gambes, llagostins i torrons". "La gent vol altres coses i moltes de les fruites més desitjades no estan de temporada. És per això que la pinya guanya molt terreny", detalla. Aquest 2018 sortirà gairebé un 22% més cara que l'any passat. 

Què es manté i què s'abaixa? 

En general, tot s'apuja. Però hi ha productes que han estat sotmesos a pujades menys agressives. És el cas de diverses carns, aus i verdures. El preu de la vedella, per exemple, només ha augmentat un 0,5%. O, el que és el mateix, poc més de 30 cèntims. Amb el xai el creixement és també de menys d'un euro. L'ànec i el pollastre són dels pocs productes que han baixat de preu en els darrers set dies.