Ple de la Dioutació de Girona

El ple de la Diputació aprova una moció a favor dels afectats d'iDental

El president, Miquel Noguer, aclareix al diputat de la CUP, Lluc Salellas, que les irregularitats al Consorci de la Costa Brava s'han esmenat

per Xavier Borràs, Girona, 18 de desembre de 2018 a les 17:05 |
Lluc Salellas (CUP), escolta atentament les explicacions del president de la Diputació en relació al Consorci de la Costa Brava. | Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El darrer ple de la Diputació de Girona, celebrat aquest migdia de dimarts 18 de desembre, ha estat de tràmit entre mig de bases reguladores de subvencions milionàries per a actuacions en matèria forestal i de prevenció d'incendis forestals, del Fons de Cooperació Econòmica i Cultural i de promoció i foment de l'activitat física i l'esport a les comarques gironines. Només dues notes han salpebrat un polsim el plenari: d'una banda, la moció de suport a les persones afectades per l'estafa d'iDental i, de l'altra, la pregunta que ha formulat el diputat de la CUP Nord-oriental, Lluc Salellas, en relació amb les irregularitats que ha revelat un report del Síndic de Greuges en les contractacions menors del Consorci de la Costa Brava.

Una moció sense suport econòmic als afectat d'iDental


La moció aprovada en suport als afectats d'iDental –semblant a sengles mocions aprovades, també, per l'Ajuntament de Girona, i el mateix Parlament de Catalunya– ja havia estat presentada per la CUP al mes d'octubre d'enguany, però va ser retriada a l'espera que s'arribés a una negociació entre les persones concernides per aquesta estafa i la pròpia institució de cara a aconseguir el suport econòmic necessari per a fer front als pagaments crediticis, que tant si com no, han de fer front.

Tanmateix, la moció –que en aquesta ocasió han presentat la Junta de Portaveus i els grups dels del PDeCAT, ERC, PSC i IdS–, a banda de dur a terme, dins de les seves possibilitats, l’acompanyament de totes les persones afectades per l’estafa, no recull aquesta possibilitat econòmica pretèrita, però sí que aposta, en el punt quart, per instar al Parlament de Catalunya a aplicar la Llei de Contractes de Crèdit al Consum 16/2011 per tal que les entitats financeres paralitzin el pagament de les quotes dels tractaments aturats. La Diputació de Girona també demanara al COEC Girona perquè es facin càrrec dels peritatges dels afectats per l’estafa d’iDental i, igualment, instarà al Congrés dels Diputats a modificar les lleis que siguin necessàries perquè situacions com les produïdes per iDental siguin considerades com emergència sanitària.

El cas d’iDental és, segurament, l’estafa i massacre sanitària més gran feta mai a l’Estat espanyol en les darreres dècades, un autèntic escàndol de salut bucodental i de consum que afecta almenys a 100.000 persones segons les estimacions de l’associació d’afectats. A Catalunya, entre les clíniques de Tarragona, Barcelona i Girona en són al voltant de 1.000 persones afectades.
 

Les irregularitats al Consorci de la Costa Brava

Al final del ple, i a l'hora dels precs i preguntes, el diputat de la CUP a la Diputació de Girona, Lluc Salellas, ha reclamat una explicació detallada per part dels responsables del Consorci de la Costa Brava (CCB) tant per justificar per què no es van convocar els concursos públics de contractes menors –com es denuncia al report de la Sindicatura de Greuges– com per a saber quines mesures s'han portat a terme per a evitar que torni a passar. Salellas ha recordat que no és el primer cop que un informe detecta irregularitats en la gestió del Consorci: "Preocupa, i molt, a la ciutadania", ha dit.

El president, Miquel Noguer, ha pres la paraula per a manifestar que durant uns anys hi va haver manca de personal al CCB i que això va provocar alguns dels problemes detectats ja que no tenien suficient personal per a tirar endavant les tramitacions. Noguer ha assegurat que de 2016 ençà s'han contractat "set o vuit" professionals més i, a més, hi ha hagut un canvi tant en la gerència com en la presidència que han contribuït a esmenar les irregularitats detectades en la pública concurrència. El president, però, ha volgut puntualitzar que –com ja havia exposat l'equip de govern de la corporació en anteriors plens–, el CCB està conformat per 27 ajuntaments i la Diputació però no és un organisme autònom de l'ens supramunicipal. Igualment, ha dit que el Consorci ha presentat al·legacions a l'informe de la Sindicatura.

La Sindicatura de Comptes va fer públic, el passat 12 de desembre, un report en què destaquen importants irregularitats en la contractació del Consorci de la Costa Brava-Entitat local de l’aigua. En l’informe sobre l’exercici de 2016 l’ens denuncia, entre d’altres irregularitats, que 93 contractes es van adjudicar com a contractes menors quan haurien d’haver-se fet per concurs públic. Aquestes irregularitats en la contractació afectarien l'Empresa Mixta d’Aigües de la Costa Brava, SA (EMACBSA) i Abastament en Alta Empresa Mixta, SA (ABASTEM).

 

Participació