Un robot social, realitat augmentada i humor contra el càncer: així seran les 15 hores de «La Marató»

L'esdeveniment solidari més important de Catalunya celebra la seva 27a edició amb actuacions musicals, gags, innovació tecnològica i una vintena de testimonis

El plató on tindrà lloc La Marató.
El plató on tindrà lloc La Marató. | TV3.
13 de desembre del 2018
Actualitzat el 14 de desembre a les 9:14h
La Marató de TV3 d'enguany, que se celebra aquest diumenge i està dedicada al càncer, escalfa motors per a les 15 hores que durarà. L'eslògan d'aquesta edició, la número 27, és "La investigació dona vida", com explica el director del mateix programa, Xavier Abad, que afegeix que "en edicions anteriors sempre hem explicat les malalties, però aquest any volem posar el focus en la investigació i com aquesta afecta la vida de les persones". 

Per primera vegada, La Marató se centrarà a explicar les línies de recerca en què treballen i treballaran els científics. Més d'una vintena de metges i investigadors passaran pel plató en un espai conduït pel meteoròleg Eloi Cordomí. A través d'imatges, gràfics i imatges 3D els experts acostaran al públic els avenços en la diagnosi i tractament del càncer.

Per primer cop en el programa, es tractaran temes com la immunoteràpia, la radiologia d'alta precisió, la cirurgia amb robots, el genoma humà, els tractaments personalitzats, entre altres, mitjançant una producció audiovisual innovadora. A més, Cordomí comptarà amb el suport d'en Pepper, un robot social. 

Pel que fa a la vida, aquesta serà present a través d'un gran jardí vertical en una de les parets del plató, que lluirà 1.200 plantes. Les pantalles i la il·luminació també jugaran un paper clau a l'hora d'ambientar l'espai, que també comptarà amb unes lletres blanques gegants on s'hi podrà llegir "vida" i "La Marató". 

L'etiqueta #HoVisc, que ja fa dies que circula per les xarxes, vol visibilitzar la malaltia i animar la gent que ha patit o pateix càncer a compartir-ho

El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha destacat que malgrat que La Marató tingui lloc el diumenge, "ja ha començat". Es refereix a l'etiqueta que s'ha difós a través de les xarxes socials, #HoVisc, que "està tenint molta repercussió", segons ha celebrat. "Confiem que encara agafi més força", ha afegit. Gordillo ha comentat que amb aquesta etiqueta es busca visibilitzar la malaltia i sensibilitzar, així com "compartir i conèixer experiències". 
 

La banda que tocarà durant la Marató, davant del jardí vertical Foto: TV3



Els dos presentadors del programa, la periodista Gemma Nierga i el divulgador Ramon Gener, han qualificat d'"honor" poder conduir La Marató d'enguany, i han agraït la confiança dels diferents testimonis que també passaran pel plató per compartir la seva experiència. A més del plató principal, la periodista Sheila Alen en capitanejarà un altre, des d'on s'abordaran les converses que es generaran a les xarxes socials arran de La Marató.

El robot Pepper i les actuacions musicals

Una de les innovacions d'aquesta edició serà la presència del robot Pepper (que està en fase d'experimentació a l'Hospital Clínic, on fa de suport a nens que tenen càncer), que acompanyarà el presentador Eloi Cordomí en l'explicació dels avenços que s'estan produïnt en el camp de l'oncologia. El director de TV3, Vicent Sanchis, ha assegurat que La Marató és "una de les iniciatives més sensibles, solidàries, divertides i útils" que es fan. 

Si bé l'emissió ininterrompuda per televisió començarà a les 10 del matí, des de les 8 a El Suplement de Catalunya Ràdio, amb Roger Escapa al capdavant, també serà possible conèixer alguns dels protagonistes de La Marató i alguns experts. De fet, Escapa ha avançat que s'hi podrà escoltar el testimoni de Joan Manuel Serrat, que explicarà com va superar tres càncers.

La Marató convidarà diferents presentadors de TV3 i Catalunya Ràdio a compartir algunes experiències amb l'audiència, així com a participar en diversos espais de la programació. Entre els convidats, hi seran Helena Garcia Melero, Lídia Heredia, Xavier Graset, Quim Masferrer, Eloi Vida, Llucià Ferrer, Mireia Mallol, Jordi Basté, Toni Cruanyes, Laura Rosel, Òscar Dalmau, Roger de Gràcia, en Peyu, Jair Domínguez i Òscar Andreu. 
 

El plató de la Marató Foto: TV3



A més, també hi haurà diverses actuacions musicals. Entre els artistes que participaran a La Marató, n'hi ha que interpretaran peces inèdites pensades només per al programa. Entre els artistes convidats hi haurà Blaumut, el cor infantil de l'Orfeó Català, Elena Gadel, Alfred Garcia, el Tricicle, Pastorets Rock, Buhos i Doctor Prats. 

La trajectòria de La Marató

El programa comptarà amb centenars d'activitats arreu de Catalunya, que seran possibles gràcies a 3.400 voluntaris que atendran les trucades des de les 1.001 línies d'atenció telefònica distribuïdes. 

Aquesta és la 27a edició de La Marató, i en els darrers 26 anys ha recaptat més de 172 milions d'euros, amb els quals s'ha arribat a finançar més de 800 projectes. A més, s'han generat 300 llocs de feina per a investigadors.