Gasoducte trasnfronterer

Resposta al MidCat es fa present a la COP24 per exigir la retirada del projecte

La plataforma, nascuda en terres gironines, diu que és un gasoducte que travessaria i malmetria gran part del territori català

per Xavier Borràs , Girona, 13 de desembre de 2018 a les 17:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimecres i dijous, coincidint amb la presència a la COP24, la cimera del clima de Katowice, de la ministra espanyola de Transició Energètica, Teresa Ribera, i del comissari de la Unió Europea d'Acció pel Clima i l'Energia, el també espanyol Miguel Arias Cañete, la plataforma Resposta al MidCat ha participat en un parell d'accions de protesta amb un gasoducte gegant d'uns vint metres de llargada que reclamava aturar els projectes gasístics i, més concretament, deia no al MidCat. Així mateix, també, una de les seves integrants, Carol Coll, ha participat en una de les conferències (side events) que es programen diàriament dins del recinte, i hi ha compartit taula amb diferents activistes antigasistes d'arreu del planeta, com tRobert Howarth, un dels científics experts en gas i clima.

La plataforma Resposta al MidCat participa aquests dies de la COP24, juntament amb altres organitzacions anti-gas d'arreu d'Europa, per exigir responsabilitat als països i deixar de banda nous projectes que inverteixin en combustibles fòssils. I més tenint en compte que el MidCat es troba en una fase crucial: el mes vinent tant la Comissió de Regulació de l'Energia de França (CRE) com la Comisión Nacional de Mercados y la Competencia (CNMC, comissió reguladora espanyola) hauran de donar el vistiplau que permetria que el projecte entrés en la seva fase de tramitació definitiva.


El MidCat és un gasoducte que travessaria gran part del territori català per connectar l'Estat espanyol amb França. És una megainfraestructura gasística promocionada per l’estat espanyol i declarada d’interès comunitari per la Unió Europea. L’objectiu d’aquest projecte de l’empresa Enagas i del ministeri de indústria és gairebé duplicar la capacitat exportadora de metà (gas “natural”) de la península ibèrica i connectar via gasoducte el centre d'Europa amb els camps d'extracció. El gas pot venir d'Algèria passant per Algesires o directament a Almeria pel Medgaz o dels ports de BCN, Sagunt, Cartagena i per tant, provenir de Qatar, Trinitat i Tobago o Nigèria.
 

Carol Coll, de Resposta MIdCat, ha participat en un dels slide events de la COP24 a Katowice. Foto: RespostaMidCat.


La plataforma Resposta al MidCat va néixer fa quasi dos anys a terres gironines en resposta a l'amenaça de la construcció d'aquest que pretén augmentar la capacitat exportadora de gas a la resta d'Europa. Ja fa anys que es mobilitze pel país donant a conèixer aquest projecte i les seves conseqüències, així com reclamant que se n'aturi la construcció, ja que segons la plataforma només perpetua aquest model energètic basat en les energies fòssils i fa allunyar l'Estat Espanyol dels objectius acordats a París, a més de dificultar una transició energètica efectiva, renovable i transparent.

Segons la plataforma és en mans de la ministra espanyola, Teresa Ribera, posar fi a aquest projecte sense-sentit (les infraestructures gasístiques espanyoles estan infrautilitzades –només funcionen al 15%– i un projecte com aquest costa més de 3.000 milions d'euros). Precisament, un dels altres objectius de la presència de la plataforma Resposta al MidCat a la cimera és poder parlar directament amb la ministra i demanar-li formalment que el govern espanyol es posicioni en contra d'aquest projecte.  A més, fan una crida a l'opinió pública a demostrar, en defensa del territori i del clima, una forta oposició contra el MidCat i a forçar a Teresa Ribera i la CNMC a acabar amb aquest projecte.

 

Els dos actvistes de la platafora Resposta MIdCat, amb samarreta verda, són atesos pels mitjans internacionals. Foto: RespostaMidCat.


 

 

Participació