​Jordi Muxach, el Messi dels gossos d'atura

El pastor de l'Estartit guanya per dissetena vegada el concurs de Torroella de Montgrí

Nova victòria de Jordi Muixach a Torroella
Nova victòria de Jordi Muixach a Torroella | Ajuntament de Torroella
Redacció
03 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:01h
Jordi Muxach és el Messi dels gossos d'atura. I és que el pastor de l'Estartit va guanyar aquest diumenge per dissetena vegada –de 28 edicions- el Concurs de Torroella de Montgrí. El certamen, que reuneix els millors de l'especialitat, era una de les activitats estrella de la 625a edició de la Fira de Sant Andreu.

Jordi Muxach, que jugava a casa, va fer debutar el gos Excalibur, de només dos anys i mig. El desenllaç va ser molt ajustat i va deixar en segona posició la pastora Laila Ortiz, amb la gossa Maika, de Markina-Xemein (Biscaia), que encapçalava el concurs en la primera de les dues proves. Muxach va obtenir 90 punts entre les dues proves, mentre que Laila, en va aconseguir 83 de 100.

Des d'un primer moment es va poder veure que Excalibur té fusta de campió per la seva determinació amb el ramat i per la seva delicada compenetració amb el pastor. Segons el mateix Muxach, aquest gos té molt bones aptituds i una magnífica genètica, ja que els seus besavi per part de pare i de mare havien estat campions del món.

El tercer lloc de la prova va ser per al campió de Portugal 2018, Emmanuel Freitas, amb São Roque Tagus i 83 punts, i el quart per el mallorquí i veterà del concurs de Torroella, Miquel Adroher, amb Xeco i 72 punts.

El concurs de Torroella de Montgrí continua sent un dels més prestigiosos del circuit ja que aplega els millors pastor de la temporada. És un híbrid del concurs tradicional i el concurs especial border collie, una competició més internacional. Cada pastor té un lot de set ovelles i els puntuava un sol jutge, en aquest cas, Gillian Howell Hugo, jutgessa internacional Especial Border Collie.

Muxach, que va guanyar les primeres vuit edicions, va popularitzar a Torroella el el crit de “Jau, Coloma”, amb la mítica gossa. Després de quasi tres dècades ha esdevingut el Campionat dels Campions amb els millors pastors dels Països Catalans però també d'Euskadi, Astúries i Portugal.