​Cinc tapes per a cinc cerveses Damm

La cuinera Iolanda Bustos proposa un maridatge molt natural al Fòrum Gastronòmic

Cinc tapes i cinc cerveses Damm
Cinc tapes i cinc cerveses Damm | Josep Maria Montaner
20 de novembre del 2018
Tapes i cervesa són una parella cada vegada més avinguda. I això s'havia de notar al Fòrum Gastronòmic. La cuinera Iolanda Bustos ha encapçalat un equip que ha proposat cinc tapes per maridar-les amb cinc de les cerveses d'Estrella Damm.

Concretament, l'equip dels cuiners empordanesos format per Bustos, Josep Maria Porta i Quim Casellas ha proposat un pilpil de navalles i tòfona per combinar amb la clàssica Estrella Damm. El centfulls de foie i i poma de Girona per menjar mentre es beu una AK Damm; el verat a la flama amb albergínia per combinar amb l'Inedit; l'orada marinada amb coco, cítrics i bitxo per menjar mentre es beu l'exòtica Malquerida i el caneló de botifarra del perol amb pesto de flors per maridar amb una Complot, la cervesa IPA amb llúpol de la serra de Prades.

Iolanda Bustos és la cuinera de la Calèndula, un dels restaurants integrants de la Cuina de l'Empordanet, que també han estat els responsables de servir el dinar als assistents al Fòrum Gastronòmic. És un exemple clar de com la sostenibilitat ha entrat a les cuines per quedar-s'hi. En aquest sentit destaca que ha apostat per la política de plàstics zero. “S'havia abusat molt del plàstic i a casa nostra hem decidit fer-ho tot amb vidre, també quan cuinem al buit”, explica a NacióDigital.

Tanmateix, l'elelement més singular de la cuina de la Calèndula són les flors. Bustos és una gran aficionada a la botànica i ja fa dues dècades que les incorpora als plats. Combina flors silvestres que va a buscar a camps i boscos amb les que planta a l'entorn de l'establiment del municipi empordanès de Regencós. Un cultiu biodinàmic que segueix els cicles de la lluna. Més sostenible i natural, impossible.