La festa major de la gastronomia

El Fòrum Gastronòmic converteix Girona en la capital del sector durant tres dies

Un dels tallers del Fòrum Gastronòmic
Un dels tallers del Fòrum Gastronòmic | Josep Maria Montaner
20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:05h
Girona acull durant tres dies una autèntica festa major de la gastronomia. I és que el Fòrum Gastronomia és molt més que el punt de trobada del sector. A l'activitat pròpiament comercial –200 expositors en 4.000 metres quadrats- se li sumen set espais d'activitats, tallers i conferències amb els grans noms de la cuina catalana i especialistes en qüestions com la sostenibilitat, la innovació, els vins i els nous productes emergents, entre altres.

Malgrat que tres dies donen per molt, un visitant habitual al Fòrum Gastronòmic s'ha de preparar, com insisteix el seu director Pep Palau, un full de ruta. I és que hi ha moments amb fins a set activitats paral·leles en els tres espais principals de l'esdeveniment –dos pavellons al Palau de Fires i el Palau de Congressos-. Tanmateix, si hi ha temps, també val la pena deixar una estona lliure per passejar sense presses entre estands per conèixer novetats, tastar i conversar amb productors.

Al Fòrum Gastronòmic hi ha una mica de tot. Però destaquen productes com la carn –molta carn madura, una de les tendències a l'alça-, oli, vins, cafè, pernil ibèric, xocolata, ostres, pizzes i cervesa –des d'Estrella Damm a petits productors artesans de les comarques de Girona-.

Però més enllà del menjar i el beure, l'activitat firal inclou tots els productes que són necessaris per als negocis de l'hostaleria: estovalles, uniformes, maquinària per cuina i bugaderia, ganivets, caixes per “autopagar”, tauletes per fer les comandes i un llarg etcètera. De fet, Palau considera que la importància comercial del Fòrum i la capacitat de generar negoci és única en el món dels congressos del sector.
 

El Fòrum Gastronòmic té 200 expositors. Foto: Josep Maria Montaner


L'excel·lència de Girona

L'organització del Fòrum Gastrononòmic sempre ha pretès que l'edició de Girona es converteixi en un gran altaveu de l'activitat a les comarques gironines. En aquest sentit destaca la presència de l'espai dedicat als productes Girona Excel·lent. Es tracta d'una iniciativa de la Diputació que selecciona i premia amb un segell de qualitat una sèrie de productes per tal de promocionar-los conjuntament.

Girona Excel·lent inclou formatges, arròs, oli, vins, anxoves, cerveses artesanes, olives i ginebra, entre altres. Tots ells, han obtingut el segell després de presentar-se en una convocatòria bianual i ser seleccionats per un jurat de prestigi després d'un tast a cegues.

Un exemple és Anxoves Callol de l'Escala, una empresa familiar amb sis generacions. Han estat seleccionats per Girona Excel·lent en les dues convocatòries bianuals tant per les seves anxoves amb sal com les olives. “Sol, com a petita empresa familiar, no hagués pogut ser mai al Fòrum Gastronòmic”, explica Marti Callol que valora molt positivament la promoció que suposa.

Jordi Marcer, de la Cervesa Minera de Sant Joan de les Abadesses, coincideix amb Calloll en el fet que és una oportunitat poder ser a Girona o fa unes setmanes a la Fira Orígens d'Olot. “Aquí fem molts contactes –després caldrà veure com es concreten- i, sobretot, fidelitzem els clients”, explica a NacióDigital.
 

Nandu Jubany al Fòrum Gastronòmic. Foto: Josep Maria Montaner


L'auge dels vins naturals

Les carns madures i els productes fermentats són dos tipus d'aliments que estan de moda, tal i com es pot comprovar passejant pel Fòrum Gastronòmic. Una tercera tendència a l'alça són els vins naturals, aquells que no es tracten amb sulfits.

En aquest sentit una de les iniciatives més destacades ha estat un estand amb cellers de la Catalunya Nord i el Principat –rotant al llarg dels tres dies- que feien tastos per explicar els productes als visitants. També Josep Roca, el sommelier del Celler de Can Roca, ha dedicat a aquest tipus de vins una de les master class que han generat més expectació.

Precisament, la presència dels grans noms de la cuina catalana és un dels grans atractius del Fòrum. Al llarg de tres dies hi hagut tallers i conferències amb figures com Joan Roca, Paco Pérez, Iolanda Bustos, Artur Martínez i Marc Ribas, Isma Prados, Nandu Jubany i Jordi Cruz, entre altres. La resposta del públic ha estat molt positiva amb la pràctica totalitat de les activitats amb l'aforament complet però, si l'èxit es valorés en selfies, el cuiner de Masterchef s'enduria el primer premi.
 

Josep Roca parlant de vins naturals al Fòrum Gastronòmic. Foto: Josep Maria Montaner