L'antiga presó de Figueres passa de Justícia a Ensenyament

S'hi construirà la nova escola Carme Guasch, segons l’acte de lliurament i recepció que s'ha oficialitzat aquest dijous

Moment de la formalització del traspàs amb el vicepresident Aragonès, els consellers Bargalló i Capella i el nou batlle de Figueres, Jordi Marquef.
Moment de la formalització del traspàs amb el vicepresident Aragonès, els consellers Bargalló i Capella i el nou batlle de Figueres, Jordi Marquef. | @gencat.
Redacció
16 de novembre del 2018
Actualitzat a les 9:08h
El vicepresident del Govern i conseller  d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i la consellera de Justícia, Ester Capella, han dut a terme avui un acte públic per formalitzar el traspàs del Centre Penitenciari de Figueres. L’acte de lliurament i recepció s’ha dut a terme a l’antiga presó de Figueres, al recinte de la qual s’hi construirà una nova escola.
 
El Centre Penitenciari de Figueres es va tancar el 2010 quan es va dotar el municipi del nou Centre Penitenciari Puig de les Basses. Posteriorment, l’espai va passar a mans de la Direcció General de Patrimoni; i el Departament d'Ensenyament va sol·licitar poder disposar del centre amb finalitats educatives. Avui, amb la formalització del traspàs, l’antiga presó passarà a mans d’Ensenyament, que convertirà l’edifici en la futura escola Carme Guasch.
 
L’escola Carme Guasch és un centre de dues línies –de P3 a 6è de primària- que va néixer l’any 2006, i des d’aleshores duen a terme l’activitat lectiva en mòduls prefabricats. L’escola té actualment 453 alumnes d’infantil i primària i 28 docents. La nova escola Carme Guasch ocuparà el solar dels patis i del perímetre de l’antiga presó i conviurà amb el vell edifici, que es conservarà en tractar-se d’un edifici protegit.

Carme Guasch, escriptora empordanesa
 
L’escola du el nom en memòria de la figuerenca Carme Guasch, considerada una de les escriptores empordaneses més importants del segle XX. Va dedicar tota la seva vida a la docència i, en concret, a l’ensenyament de la llengua i la literatura, però sense deixar mai d’escriure.
 
El centre penitenciari té un cos extern, de figura rectangular, situat al voltant d’un pati central, amb dues plantes en les parts laterals i una planta en la part central. Des del pati del cos s’accedeix al recinte que envolta tot el recinte. Pel que fa al centre penitenciari, es compon d’un cos rectangular de dues plantes i d’aquest, en surt un altre de forma trapezoïdal que separa els dos patis. 
 
El Departament de Justícia va tancar l’antiga presó de Figueres el 26 de juny de 2014. La presó es va inaugurar el 1917 i va funcionar com a tal durant 97 anys. Tenia capacitat per a 150 interns, repartits en 57 cel·les. L’antiga presó de Figueres és un edifici catalogat i ubicat al carrer Sant Pau, entre els carrers Sant Jordi i Albert Cotó. L’immoble ocupa un solar de 10.284 metres quadrats i en té 4.494 de superfície construïda. L’antiga presó va quedar obsoleta. Fa quatre anys, la Generalitat la va substituir per Puig de les Basses, un centre penitenciari d’última generació, ubicat al mateix terme municipal.