Fires de Girona

Una follia de foc dona el tret d'inici a les Fires de Girona

Els Diables de l'Onyar celebren els 30 anys amb el pregó de la festa major gironina

per Redacció, 27 d'octubre de 2018 a les 11:39 |
Pregó de les Fires de Girona | Ajuntament de Girona
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els Diables de l’Onyar han fet honor al seu nom i han omplert de llum i festa la plaça del Vi durant el pregó que ha donat el tret de sortida de l’edició d’aquest 2018 de les Fires de Sant Narcís. Els membres actuals de la colla Marta Cornellà i Xavier Escatllar i dos dels fundadors dels Diables, Xavier Tonietti i Joan Brunet, han estat els encarregats de llegir el pregó des del balcó de l’Ajuntament, on els han acompanyat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; diversos regidors i regidores del consistori i dos diables de la colla infantil. 

“Girona és la ciutat dels quatre rius, som una ciutat d’aigua, però avui som una ciutat de foc perquè celebrem els trenta anys dels Diables de l’Onyar, una manera també de donar rellevància a la cultura popular que ens explica d’on venim i qui som”, ha assenyalat l’alcaldessa Marta Madrenas abans de donar peu a l’inici del pregó. 


“Això és Diables, la follia del foc ens transporta a l’infern durant una hora cada cop que cremem pobles i ciutats! Aquesta nit som nosaltres qui dóna el tret de sortida de la festa major i volem fer-ho amb la nostra essència. Enceneu les bengales, feu foc i soroll, torneu-vos bojos, sigueu diables per uns dies, poseu-vos les banyes i enceneu el foc que porteu dins. Clameu al cel amb nosaltres, perquè aquesta nit tots som diables!”. Amb aquest clam ha acabat el pregó de les Fires de Sant Narcís d’aquest any i, tot seguit, la plaça del Vi s’ha inundat de bengales enceses que han fet que el foc i la llum fossin els protagonistes d’aquest inici de festa major. 
 

Pregó de Fires de Girona. Foto: Ajuntament de Girona


Abans del pregó, dos “diables” –Ferran Casaponsa i Maria Güell- han anunciat a la multitud que s’aplegava a la plaça del Vi qui eren els pregoners i que aquest any Els Diables de l’Onyar celebraven el trentè aniversari de la fundació de l’entitat i han simulat connexions en directe des de diferents punts de la ciutat, com el local dels Diables, la Copa, el terrat de l’Ajuntament o els sis punts d’anella de foc. 

A diferència dels anys anteriors, els balls de la imatgeria festiva de la ciutat en dos: alguns han ballat abans del pregó i altres després. Concretament, abans del pregó han ballat la Nimfa del Rec i el Dimoni, els gegants de Santa Eugènia; la Carmen i en Benet, els gegants de l’Esquerra del Ter; la Mula Baba, els dragolins, el Beatusaure i en Gerió. Un cop acabat el pregó, han ballat l’Àliga, el petit Drac Major i els capgrossos i gegants de Girona. 


Després de l’habitual pluja de mosques, s’ha fet el retrò de petards a la plaça del Vi i s’han encès les anelles de foc que encerclen la ciutat als barris de Montjuïc, Pla de Palau, Taialà, Santa Eugènia, Pont Major i Font de la Pólvora. 
 

Pregó de Fires de Girona. Foto: Ajuntament de Girona

 

Pregó de Fires de Girona. Foto: Ajuntament de Girona

 

Participació