Diumenge s'haurà d'endarrerir el rellotge... serà l'última vegada?

El canvi d’horari d’hivern arriba en ple debat sobre la seva abolició

Els rellotges s'hauran d'endarrerir una hora
Els rellotges s'hauran d'endarrerir una hora | Eva Domínguez
Redacció
25 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:28h
La matinada del pròxim diumenge, 28 d'octubre, haurem d’endarrerir una hora el rellotge, a les tres del matí passaran a ser les dues. D’aquesta manera entrarà en vigor l'horari d'hivern, tal com estableix una directiva europea. Tots els països de la Unió Europea -de forma harmonitzada- adoptaran aquest horari d'hivern i posaran fi així al període de set mesos d'horari d'estiu.

La diferenciació entre l'horari d'estiu i el d'hivern, que es posa en pràctica a uns 80 països de tot el món, es va iniciar de forma habitual el 1974 com a mesura d'estalvi davant de l'encariment del petroli i, per tant, de l'energia. La Comissió Europea es responsabilitza d'harmonitzar els canvis horaris a Europa, i actualitza i renova aquesta norma, si s'escau, cada cinc anys.

En aquesta ocasió, però, la mesura arriba embolcallada d'un intens debat sobre la idoneïtat de continuar canviant l’horari dos cops a l’any. La Comissió Europea, després que milions de ciutadans europeus hi hagin donat el vistiplau a través d’una enquesta, ha proposat eliminar-la i ha deixat en mans dels països la decisió de mantenir un dels dos horaris, el d’hivern o el d’estiu.

Mònica Usart (RAC 1) ens explica els diferents escenaris possibles a partir d'ara:


Europa ja ha posat data a l’abolició de la mesura. Segons el calendari plantejat per la Comissió Europea, l'últim canvi d'hora obligatori tindrà lloc el 31 de març de 2019 i els estats membres que desitgin tornar a l'hora d'hivern realitzaran una darrera modificació el 27 d'octubre.

Per tant, si Espanya decideix mantenir l’horari d’estiu, el canvi d’aquest cap de setmana serà el penúltim de la història. Si s’opta pel d’hivern, encara se n’haurà de fer un altre.

A sota teniu una enquesta sobre el tema i una mica d'humor: recuperem un dels mítics gags del Crackòvia, on Sergio Ramos no acaba de tenir clar el canvi d'hora.