La tardor és sinònim de la Fira de la Carbassa a Sant Joan de les Abadesses

El concurs que premia la carbassa més gran és un dels grans atractius del certamen

Isaac Muntadas
18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 14:08h
L'any passat va guanyar una carbassa de 805 quilos
L'any passat va guanyar una carbassa de 805 quilos | Marcel Urgell
Al Ripollès -així com en altres punts dels Països Catalans com Osona i la Franja de Ponent- la tradició de buidar carbasses per Tot Sants és molt anterior a l'arribada del Halloween. A Sant Joan de les Abadesses fa anys que han tornat a apostar per aquesta hortalissa de tardor amb la celebració de la novena edició de la Fira de la Carbassa, que se celebra aquest proper diumenge dia 21. El certamen aplega productors d'arreu del país i de més enllà que presenten exemplars de centenars de quilos.

El municipi santjoaní es convertirà, durant un dia, en la capital catalana d'aquesta hortalissa tan característica. I és que la carbassa pot assolir una mida i un pes considerables. Precisament, el gran atractiu d'aquest certamen són les carbasses gegants. Com no podia ser de cap altra manera, el concurs de carbasses gegants, en què es repartiran 1.300 euros en premis, serà el puntal de la fira. L'any passat, el navarrès Rubén Mendi va guanyar el primer premi amb un exemplar de 805,5 quilos.
 

Es repartiran 1.300 euros en el concurs de la carbassa més gran Foto: Marc Cargol


La clau per obtenir la carbassa més gran

Curiosament, la carbassa de 805,5 quilos va ser la més petita de les tres que va cultivar Mendi durant l'any passat. El navarrès va obtenir el rècord d'Espanya amb una carbassa que pesava 850 quilos i en va pesar una a França -prop de Nantes- de 921 quilos. El secret per obtenir la carbassa més gran resideix en què el clima sigui temperat, però el més important és la genètica. Durant els mesos d'hivern, els cultivadors estudien quines són les millors llavors i encreuaments. Als Estats Units, s'arriben a fer subhastes de llavors durant aquests mesos. En el cas de Mendi, les llavors que l'hi van permetre obtenir aquestes hortalisses gegantines les hi van donar l'any 2015.

D'aquesta carbassa gegant en va obtenir només 42 llavors bones, quan d'una carbassa de menys pes (600 quilos) en va arribar a aconseguir 700. Arreu del món hi ha 50.000 cultivadors de carbasses i en les subhastes de llavors s'arriben a pagar fins a 700 euros. També és cert que, per exemple, en els concursos d'Estats Units es reparteixen entre 15.000 i 20.000 dòlars en premis. A Sant Joan, la xifra és més modesta però sucosa igualment. El guanyador del concurs s'emportarà 400 euros; el subcampió, 300 i el tercer classificat, 200. A més, el primer santjoaní s'endurà 200 euros i, el primer del Ripollès, 100. També es donaran 100 euros de premi a la carbassa més original i s'entregarà un obsequi al millor cultivador de l'any. De 2/4 de 8 a les 11 del matí, arribaran les carbasses a la fira, es verificaran i es procediran a pesar. El lliurament de premis serà l'acte que clourà el certamen a les 6 de la tarda.
 

La clau per obtenir una carbassa gran és la genètica Foto: Arnau Urgell


Activitats pels més petits i tastets gastronòmics

Un any més, la plaça Clavé serà l'escenari on s'instal·laran les parades d'agricultors que oferiran productes derivats de la carbassa. La fira s'obrirà a les 11 del matí d'aquest diumenge i hi haurà tot tipus d'activitats relacionades amb aquest fruit de tardor. Les gastronòmiques seran les més concorregudes, ja que es farà un tastet gastronòmic de carbasses i una degustació de crema de carbassa a càrrec del restaurant de la Ruta del Ferro. El més petits tampoc s'avorriran, ja que podran gaudir d'un taller de ceràmica i d'un de pastisseria amb la carbassa com a ingredient principal -es farà a les 4 de la tarda-. Tan al matí com a la tarda hi haurà una demostració de com fer escultures amb carbasses. Finalment, es farà un concurs de fotografia també amb aquesta hortalissa com a protagonista.

El certamen està organitzat pels Carbassaires de Sant Joan de les Abadesses que compta amb el suport de l'Ajuntament, Salvat Pastissers, la Unió de Botiguers, el Grup Fotogràfic Abadesses, la cervesa artesana Minera, el restaurant de la Ruta del Ferro i la Diputació de Girona.