Huracà Leslie: deu preguntes amb resposta

Es tracta d'un cicló de categoria 1 que tocarà terra a la península Ibèrica aquest vespre a Portugal i arribarà fins a l'Altiplà

Redacció
13 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:31h
Vista des de l'espai de l'huracà Leslie.
Vista des de l'espai de l'huracà Leslie. | NASA.
L'huracà de categoria 1, Leslie, arribarà a la península Ibèrica. Aquest fenomen meteorològic ha estat notícia en les últimes hores després de portar 20 dies donant voltes per l'Atlàntic, sorprenent els centres de predicció i els experts a cada moment que passa.

En una escala de l'1 al 5, el Leslie és un huracà de la menor categoria. Però coneixent que arribarà a la Península, que en sabem fins ara? Les deu preguntes amb resposta per entendre amb detall aquest huracà.
 
1. Quan arribarà a la península Ibèrica?

Segons el National Hurricane Center dels Estats Units, el Leslie tocarà terra aquest vespre a Portugal. L'huracà avançarà fins a Extremadura diumenge, on derivarà a tempesta tropical i després a l'Altiplà (Meseta) com una depressió tropical, provocant una llevantada.

2. És el primer huracà que arriba a la península?

Segons els experts, si el Leslie toqués terra finalment com a huracà, encara que fos de categoria 1, seria el primer huracà de la història en arribar a la Península des que s'enregistren. Si arribés com a restes no seria pas el primer, ja que el Vince, el 2005, va arribar com a depressió tropical.

3. Quins territoris poden veure's més afectats?

Portugal serà el territori més afectat, en rebre el primer impacte a la península. Pel que fa al territori espanyol, Extremadura rebrà un impacte major, entre Zamora i Càceres, i després la Meseta, amb un huracà ja desfet.

4. Pot afectar Catalunya?

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, patirem conseqüències molt lleus del Leslie. Tot i això, en arribar a la zona mediterrània, l'huracà generarà una llevantada que provocarà pluges i mal temps a partir de dilluns.

5. Quina diferència hi ha entre un huracà, una tempesta tropical i una depressió tropical?

Principalment dues: el vent i la grandària. La categoria major, l'huracà, té vents sostinguts a partir dels 119 km/h, una tempesta tropical amb vents d'entre 69 km/h i 117 km/h i una depressió no passa dels vents de 69 km/h.

El Leslie, estrictament, es consideraria una tempesta o depressió extratropical perquè no és una zona del tròpic.

6. Quines precipitacions i vents pot provocar?

Segons el centre nord-americà d'huracans, el Leslie pot arribar a vents de 120km/h i en tocar Portugal cauria a 90km/h. Un cop anés avançant per la península cauria fins a convertir-se en una depressió, amb 55km/h. Les pluges serien abundants i intenses.

7. Qui posa els noms als huracans?

El mateix National Hurricane Center va ser el primer a posar noms als fenòmens meteorològics i es va decidir adoptar aquesta mesura mundialment. Cada any es fa una llista de 21 noms: 10 de dona i 11 d'home. Es faran servir durant 6 anys i molts d'ells s'adapten a la zona geogràfica, per tal de fer més fàcil la comprensió a les zones afectades. Els noms es poden retirar després d'una tragèdia. Per exemple, ja no existirà mai més un Katrina o un Sandy.

8. Com funciona l'escala 1-5 dels huracans?

És la categorització dels huracans per poder classificar-los a partir dels vents i de les destrosses que poden provocar. El mínim és la 1a, com el Leslie, i el màxim, de vents de més de 250km/h, com el Katrina.

9. Hi han hagut casos similars a Europa d'huracans?

La tendència dels huracans és derivar-se a Amèrica però en els últims anys s'estan acostant a Europa. L'any passat, l'Ophelia va arribar a Irlanda i va provocar tres morts. Segons els experts, en el futur podrien apropar-se encara més.

10. On pots seguir informació detallada i en directe?

La pàgina del National Hurricane Center actualitza en directe les noves informacions d'huracans, tempestes tropicals i depressions tropicals a tot el món.

[Enllaç a la informació del National Hurricane Center]
 

Model meteorològic de l'huracà Leslie Foto: National Hurricane Center


- Avís oficial sobre el Leslie del Centre Nacional d'Huracans dels EUA