Ple de Girona

El ple de Girona acorda tirar endavant un pla per fomentar el programari lliure

La moció de la CUP-Crida per Girona, feta en col·laboració amb Pirates de Catalunya, ha estat aprovada amb l'abstenció de CiU, PP i Cs

per Xavier Borràs, Girona, 8 d'octubre de 2018 a les 20:00 |
Laia Pèlach, de la CUP-Crida per Girona, ha defensat la moció, feta conjuntament amb Pirates de Catalunya. | Xavier Borràs.
L'octubre del 2013 el plenari de l'Ajuntament de Girona va aprovar una moció de suport al programari lliure en l'àmbit de les TIC presentada per la CUP. La moció va quedar pràcticament oblidada i els avenços en la migració cap al programari lliure i foment del mateix han estat mínims, segons la CUP-Crida per Girona, que en el ple d'avui ha vist com s'aprovava –amb els vots favorables d'ERC-MES i del PSC i l'abstenció de CiU, PP i Cs– una nova moció per al foment del programari lliure.

Laia Pèlach, en nom del grup municipal dels cupaires, ha manifestat que cal obrir "un procés de migració a tecnologies i formats de lliure llicenciament del programari de l'administració municipal de l'Ajuntament de Girona, els seus organismes autònoms i les seves empreses municipals". També, caldria incorporar com a clàusules de mèrit la utilització, el desenvolupament, la distribució i la difusió de programari lliure en català en les contractacions, convenis de col·laboració i subvencions en l'àmbit de les noves tecnologies.


Un altre objectiu de la moció aprovada és la difusió, la promoció i la distribució de programari lliure en català en el si de totes les institucions, les associacions i les organitzacions, públiques i privades, de l'àmbit de Girona i, en especial, al món educatiu, fent-ne difusió mitjançant els seus organismes competents i, alhora, fomentant la indústria informàtica catalana.

Igualment, caldrà promoure acords i convenis amb administracions locals i supralocals, universitats i associacions públiques i privades per fomentar la coordinació i la cooperació en matèria de programari lliure en català i assegurar-ne, amb les mesures adequades, la producció, la promoció, la distribució i l'ús conjunt.

Per a Laia Pèlach, l'adopció del programari lliure a l'administració municipal i la seva promoció entre la població és una bona opció. Per això, "cal que l'Ajuntament s'hi posicioni a favor de manera clara i decidida, fet necessari a fi de vèncer les inèrcies i interessos contraris a la implantació de nous paradigmes productius -més si són transgressors de l'status quo de les multinacionals del sector- i les postures acomodatícies de governants i gestors en el context públic". Així, cal una directiva política explícita expressada en un projecte de migració a programari lliure i reducció-eliminació simultània del privatiu, amb una calendarització associada, que prevegi els següents extrems:

1. La realització d'una radiografia global de la infraestructura tecnològica de l'Ajuntament, programari utilitzat, maquinari en explotació, xarxa de comunicacions, perfil d'usuaris, potestats a les quals cal donar compliment i competències associades a la relació de llocs de treball.

2. Encàrrec d'informes tècnics sobre les dificultats, si n'hi haguessin, de canvi a programari i tecnologia lliure, tot per garantir la transparència i la innovació així com identificar clarament els entorns que han de ser estudiats més detalladament per traçar la convenient transició a tecnologia lliure.
3. Procés de conscienciació i formació en l'àmbit laboral del consistori i entre la població. Realització de xerrades, tallers formatius i altres activitats, bé específiques per als treballadors i treballadores de l'Ajuntament i/o obertes a tota la ciutadania en el marc d'una campanya de promoció del programari lliure.
4. Execució progressiva i sistematitzada del projecte de migració pròpiament dit, amb la conseqüent avaluació posterior amb la fita final de declarar Girona com a municipi lliure de programari privatiu en l'administració local. En aquells àmbits especialitzats en què no es trobi una alternativa de programari lliure adient, s'optarà per impulsar-ne el desenvolupament, si escau, en col·laboració amb altres administracions públiques, i apostant sempre pel sector públic i l'economia social i solidària.

 

 

Participació