Es constitueix la Plataforma Antifeixista del Ripollès per eradicar el feixisme i el racisme

Aquest dissabte va haver-hi la primera reunió al Casal Popular La Metxa de Ripoll amb la presència d'organitzacions antifeixistes d'arreu del territori

Diversos membres de plataformes antifeixistes d'arreu de Catalunya.
Diversos membres de plataformes antifeixistes d'arreu de Catalunya. | Isaac Muntadas.
Isaac Muntadas
08 d'octubre del 2018
Aquest dissabte al matí, el Casal Popular La Metxa de Ripoll va ser l'escenari escollit per presentar la nova Plataforma Antifeixista del Ripollès. La jornada va tenir un format de xerrada-debat a càrrec de la Plataforma Antifeixista Gironina, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme d'Osona (UCFR), la Plataforma Antifeixista de Barcelona i la Xarxa Antifeixista de la Catalunya Central (XACC) de Manresa, que van intercanviar impressions sobre com es viu i es combat la lacra del feixisme al seu territori.

La Gemma i la Cris són dues membres d'aquesta nova Plataforma Antifeixista del Ripollès que van explicar alguns dels motius de la seva constitució. Segons el manifest d'aquesta plataforma, el feixisme ''campa pels carrers avivat per un discurs identitari que propicia el seu creixement i li dóna carta blanca per actuar''. Aquesta teoria està exemplificada amb algunes mobilitzacions protegides per la policia i ''on es cometen agressions que queden impunes judicialment''. En canvi, a la inversa, hi ha milers de persones encausades o ferides per simple fet de pertànyer a determinats col·lectius o ser ''antifeixistes, anarquistes, independentistes o feministes''.

Les dues membres de la recent creada Plataforma Antifeixista del Ripollès van afirmar que, arran dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost de l'any 2017, va notar l'aparició d'un discurs de caire xenòfob i feixista als carrers de Ripoll i la comarca. A més, aquí al Ripollès van detectar un grupuscle neonazi organitzat que, segons la plataforma, actua amb una actitud ''intimidatòria i amenaçant'' cap alguns veïns de la vila, però també cap a col·lectius i entitats del teixit popular de Ripoll. Precisament, el Casal Popular La Metxa on es va fer aquesta reunió ha rebut diversos atacs feixistes els darrers mesos amb la pintada d'esvàstiques a la façana del local i als carrers adjacents (Tallaferro i del Ases). ''Ens hem d'organitzar a nivell de carrer per donar resposta a aquestes agressions'', van assenyalar.

En aquest sentit, des d'aquesta plataforma antifeixista esperen que després de la seva constitució, això pugui ajudar a cohibir aquests grupuscles neonazis. També van aprofitar per denunciar que l'Ajuntament de Ripoll no ha tingut cap mena de reacció després de què apareguessin les pintades. Cal recordar que el consistori ripollès sí que va esborrar-les amb força celeritat, però ''no han posat remei a nivell de carrer on t'insulten per la via pública i van tapant tots els murals de la comarca com el de l'1-O de Sant Joan''. Des d'aquesta plataforma van cridar a afrontar aquest problema abans de què ''creixi més''. ''Ho hem de fer des de la no violència'', resava el manifest; el qual també deia que això no significa defensar-se davant de les agressions. ''Al feixisme no se l'hi ha de regalar ni un mil·límetre de res, perquè sinó se'ls barra el pas van avançant. Se'ls ha de confrontar amb idees, però també caldrà posar-hi el cos'', argumentava l'escrit.
 

A la xerrada-debat van assenyalar els que consideren com a grups o partits ''feixistes'' Foto: Isaac Muntadas


Obrir-se a la ciutadania i pintar un mural antifeixista

Des de la Plataforma Antifeixista del Ripollès van assegurar que aquesta només ha estat la primera trobada d'una sèrie de debats que intentaren potenciar per obrir-se a la ciutadania perquè més gent de la comarca hi pugui participar. Cal recordar que a Campdevànol i a Sant Joan de les Abadesses també han estat víctimes dels atacs del feixisme en els últims temps. Aquesta plataforma també va entrar una instància a l'Ajuntament de Ripoll perquè els hi cedeixi una paret per fer un mural antifeixista. Des d'aquest espai s'han mirat algunes parets privades però estan a l'espera d'obtenir el permís del consistori ''que ha de valorar si el mural que faríem és artístic o no''. ''Sembla que no els hi agrada molt la idea'', va sentenciar.
 

Les pintades nazis van arribar al Ripollès fa uns mesos amb força tot i la rapidesa per esborrar-les Foto: Isaac Muntadas