La ministra de Treball obre la porta a impostos específics per garantir el sistema de pensions

Els impostos sobre transmissions financeres o a la banca, algunes de les possibilitats

Magdalena Valerio, en una imatge d'arxiu.
Magdalena Valerio, en una imatge d'arxiu. | Europa Press.
Redacció
08 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:58h
La ministra de Treball, Magdalena Valerio, ha obert la porta a impostos específics per garantir el sistema de pensions si no es poden pagar només amb les cotitzacions. En una entrevista a la Cadena Ser, la ministra ha assegurat que els fills i els néts tindran garantida la seva pensió i ha recordat que la llei diu que bàsicament que s'han de pagar a través de cotitzacions però no de manera exclusiva. En aquest sentit, Valerio ha assenyalat que es poden injectar recursos via pressupostos de l'Estat o debatre com Alemanya i França sobre imposició general o impostos ad hoc com el de transmissions financeres o l'impost a la banca.

"Totes les qüestions estan posades sobre la taula. Que no tinguin cap dubte que cobraran la pensió", ha respost. 

Valerio ha assegurat que la voluntat del seu govern és pujar les pensions al mateix nivell que l'IPC i ha afegit que si a llarg termini amb les cotitzacions no es poden pagar hi poden haver injeccions de recursos via els pressupostos o impostos específics, com per exemple, l'impost a la banca. Així doncs, ha garantit que ni els fills ni els nets es quedaran sense cobrar la seva pensió.

La ministra ha concretat que el govern espanyol vol igualar els permisos de maternitat i paternitat a 16 setmanes "intransferibles". Així ho ha explicat el dia després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi anunciat la seva aposta "clara" per igualar els permisos i per la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys.

Preguntada per quan es podria posar en marxa l'equiparació dels permisos de maternitat i paternitat, la ministra no s'ha volgut mullar argumentant que s'ha de debatre al Congrés. Això sí, s'ha mostrat convençuda que amb aquesta mesura les empreses tindran clar que ambdós progenitors exerciran "la paternitat i la maternitat responsable". En aquest sentit, ha assenyalat que actualment la taxa d'activitat de les dones encara està més d'11 punts per sota de la dels homes.