La 7a Fira Orígens d'Olot tanca amb 8.000 visitants i 47.500 tiquets venuts

Les xifres mostren un any més la consolidació de la Fira de Productes Agroalimentaris de Catalunya, que ja s’ha convertit en un referent

per Xavier Borràs, Olot, 8 d'octubre de 2018 a les 10:58 |
La Fira Orígens es consolida amb un nou èxit d'afluència al Recinte Firal d'Olot. | Martí Albesa.
Aquest diumenge la fira ha tancat les portes de la setena edició amb una excel·lent valoració per part de l’organització i dels promotors, ja que, un cop més, l’espai firal s’ha omplert de visitants i ha igualant xifres de passades edicions, amb un total de 8.000 –dades a les 19h, a falta del recompte definitiu. Pel que fa als tiquets de tast, la xifra també s’ha mantingut –una hora abans de tancar portes se n’havien venut un total de 47.500. Les xifres mostren un any més la consolidació de la Fira de Productes Agroalimentaris de Catalunya, que enguany s’ha avançat al mes d’octubre i que ja s’ha convertit en un referent.
 

Orígens ha comptat amb 90 productors d’arreu del territori català i també amb la presència de Menorca com a territori convidat amb sis petits productors que han portat formatges, embotits, pa, carns i licors sota la marca Made in Menorca i amb el suport del Consell Insular de Menorca.
 
Enguany cal destacar el reforç pel producte ecològic que ha representat un 30% del total, un 6% més que el 2017, i que, un any més, ha tingut una gran acollida entre el públic de la fira.
 

Els productors presents a la fira han mostrat una gran satisfacció tant pel volum de visitants com pels contactes comercials que han establert durant tot el cap de setmana. Han destacat la qualitat del públic i també les visites de nombrosos professionals del sector que han vingut a Orígens a conèixer els productes de qualitat i les novetats que n’han format part. Fins i tot alguns dels productors han exhaurit el producte abans de finalitzar la fira. D’alta banda, la majoria de visitants han mostrat voluntat de tornar a visitar Orígens en properes edicions.
 
Pel que fa l’espai firal, cal accentuar que, amb la voluntat d’innovació i descoberta constant de nous productes que persegueix Orígens, enguany, un 25% dels productors presents han participat per primer cop a la fira. La despesa mitjana per persona ha rondant els  35 euros.
 
La ciutat d’Olot també ha viscut intensament Fira Orígens i és que aquest cap de setmana els restaurants i els hotels han registrat alts índex d’ocupació; respecte l’any passat s’ha incrementat l’estada des de divendres i durant tot el cap de setmana.
 

A l'Aula de Tast es va poder gaudir d'excel·lents menges i propostes culinàries. Foto: Martí Albesa.


Entre dissabte i diumenge s’han fet un total de 10 sessions de cuina, 9 degustacions guiades a l’Aula de Tast i 8 tallers per als més petits.
 
En referència a la procedència dels visitants, cal destacar, a banda dels garrotxins, que un alt percentatge procedeix de comarques properes com Osona i també de les de la província de Barcelona.
 
Així, al llarg de dissabte, una gran afluència de públic es va acostar fins al Recinte Firal d’Olot, on es van poder veure veure demostracions de cuina en directe amb els estrellats Carles Gaig (Restaurant Gaig, Barcelona) i Fran Agudo(Tickets Bar, Barcelona); també Albert Mendiola (Marimorena, Sant Boi de Llobregat), Premi Cuiner de l’Any Fòrum Gastronòmic Girona 2017; Sílvia Anglada (Es Tast de Na Sílvia, Menorca) i Lluís Fernàndez (Els Pescadors, Llançà).
 
També, es van lliurar els premis al Millor Estand i Millor Producte Orígens 2018. El premi a Millor Estand ha estat per a Can Puxic i el de Millor Producte per a la mescla de 4 productes d’Espècies a Mà, un condiment artesanal fet amb una mescla de plantes medicinals i sal marina pura sense refinar. També s’ha concedit un accèssit al millor producte a Vinya Hop, de Cervesa Marina i amb segell de Girona Excel·lent.

Pel que fa al segon concurs de coques de forner, el Forn Cal Pujals de Sant Boi de Lluçanès s’ha endut el premi a la millor coca dolça i el Forn Grabulosa d’Olot a la millor coca salada del  2n  Concurs de coques de forner de Catalunya
 

Un dels degans de la cuina catalana, l'estrellat Carles Gaig, va ser a l'Aula de Cuina de la fira aquest dissabte. Foto: @firaorigens.


El programa d’activitats d’aquest diumenge ha comptat amb les sessions de cuina en directe de Xavier Lorés (La Cuina d’en Simon, Tossa de Mar), Jordi Llobet (L’Ó, Món Sant Benet, Sant Fruitós de Bages), David Colom(L’Hostalet, Hostalets d’en Bas), Jordi Rollan (Divinum, Girona) i l’estrellat Jordi Juncà (Ca l’Enric, Vall de Bianya).
 
A l’Aula de Tast els protagonistes han estat els productes de l’Empordà a càrrec de Girona Excel·lent; un tast de productes de Menorca; els dolços de Vallflorida Xocolaters i els caves amb Parató i Pagès Entrena.
 
Els més petits han omplert als tallers de l’Aula dels Nens dedicats a les tapes, la xocolata o les galetes, entre d’altres.

 

Participació