DOCUMENT Totes les xifres de la repressió policial de l'1-O

El Govern analitza un informe sobre els fets de fa un any que quantifica en 1.066 els ferits, cinc de greus, repassa els danys materials en 64 dependències públiques i posa xifres al xoc judicial de l'últim any

Càrregues policials a Girona
Càrregues policials a Girona | Carles Palacio
01 d'octubre del 2018
El Govern ha analitzat aquest dilluns un informe sobre totes les conseqüències del referèndum. El document, de 68 pàgines, recull especialment les dades sobre la repressió policial de l'1-O i fa un seguiment de totes i cadascuna de les causes judicials obertes arran del procés català. Els ferits, com ja se sabia, van ser un total de 1.066 ciutadans, cinc d'ells greus, mentre que d'agents policials només se'n va haver d'atendre dotze, una dada que contrasta amb els "centenars" que va amplificar el ministeri de l'Interior de Juan Ignacio Zoido durant la mateixa jornada del referèndum. D'aquests agents, nou van ser de la Policia Nacional espanyola, dos de la Guàrdia Civil i només un mosso d'esquadra.

Entre els ferits greus, hi ha cinc causes: un infart de miocardi, un cas de fractura del sòl orbitari i maxil·lar superior dret amb afectació del globus ocular -Roger Español, que va acabar perdent un ull i ha estat igualment imputat-, un cas de traumatisme cranioencefàlic i abdominal amb crisi hipertensiva, un cas de traumatisme cranioencefàlic amb pèrdua de consciència, i un cas de traumatisme d'espatlla dreta i traumatisme muscular de trapezi dret. Un 68,3% dels atesos van ser homes, mentre que un 31,7% van ser dones. 214 persones van ser ateses pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i 777 en centres mèdics. La majoria van requerir atenció el mateix dia 1 d'octubre, però 75 persones en van necessitar fins al 4.

Les contusions són l'afectació mèdica més estesa (435), seguides de les policontusions (383). Destaquen també les xifres de traumatismes cranio-encefàlics (30) i les crisis d'angoixa (28).
Entre el total de persones ateses durant el dia 1 d'octubre, hi va haver dos infants més petits d'11 anys (un per contusió lumbar i un altre per una lipotímia) i 23 persones d'edat superior a 79 anys. El grup d'edat amb més persones ateses va dels 41 als 65 anys (48%), seguida de prop pels de 18 a 40 (42,7%). Els pacients de més de 65 anys van arribar al 9,3%.

Els danys materials també formen part del document. Equipaments i dependències públiques, especialment centres educatius -64- però també un centre d'atenció primària i dos equipaments de la direcció general d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies "van patir danys materials de diversa consideració", com trencament de panys i portes, vidres i persianes, pintades a murs, o desperfectes al quadre de llum.

Repàs de la judicialització

L'informe governamental fa un repàs de totes les accions prèvies al referèndum destinades a frustrar-lo, com ara les accions per buscar paperetes i les detencions de catorze alts càrrecs el 20 de setembre, que van motivar concentracions multitudinàries davant la seu del departament d'Economia a Rambla Catalunya. Les actuacions per via judicial són un total de 21, segons recull el text, amb especial atenció en la causa que instrueix el jutjat d'instrucció número tretze de Barcelona contra el referèndum. 
 

Informe de la repressió de l'1-O by naciodigital on Scribd