L'ANC resol dubtes sobre la Diada i l'1-O a Sant Joan de les Abadesses

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va detallar alguns aspectes de la Diada i de l'1-O

Imatges d'una de les Diades massives a Barcelona.
Imatges d'una de les Diades massives a Barcelona. | Adrià Costa.
Isaac Muntadas
05 de setembre del 2018
La conferència de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, de dissabte passat al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses, va servir per resoldre alguns dubtes sobre com transcorrerà la Diada Nacional de l'11-S i sobre que farà l'ANC de cara a la commemoració del primer aniversari de l'1 d'octubre, la data en què es va celebrar el referèndum d'autodeterminació de Catalunya.

Un dels assistents a la xerrada va fer una reflexió sobre la manifestació de la Diada. Aquesta persona va dir que no li semblava pertinent que l'esdeveniment tingués un to ''festiu i alegre'' mentre hi hagués presos polítics i exiliats. ''La imatge que donaríem al món seria molt contradictòria'', va apuntar. A més, també va reclamar que l'ANC hauria de promoure un crit unitari i va suggerir que fos ''República i llibertat'' i ''per aquest ordre, perquè sense el primer terme no hi ha el segon''.

En aquest sentit, la membre del Secretariat Nacional, Carla Soler, va assenyalar que enguany la manifestació ''no serà festiva'' sinó que ha de servir per empoderar-se, cridar i conscienciar-se de la força del poble. La camprodonina va recordar que enguany probablement no hi haurà concerts amb grups de música a dalt de l'escenari perquè no es tracta d'una celebració com sí va ser la festa de la República. La presidenta de l'ANC també va recordar que el silenci d'abans de les 17.14 és molt important que es pugui mantenir i, sobre el crit, Paluzie va exposar que molta gent havia criticat a l'Assemblea que fos tan ''dirigista'' amb les coreografies. ''Ens ha costat trobar l'equilibri en aquest aspecte'', va assenyalar. De totes maneres, Paluzie va apel·lar a la gent del Ripollès -tram 18- a cridar ''República i Llibertat'' si així ho desitgen.
 

Elisenda Paluzie i Carla Soler, a l'acte de l'ANC d'aquest dissabte a Sant Joan Foto: Twitter Pep Coma


Evitar els infiltrats

La qüestió sobre la possible arribada d'infiltrats unionistes dins de la manifestació de la Diada també és un fet que preocupa a la ciutadania. Tot i així, des de l'ANC creuen que aquest relat serveix per ''fer por'', però no li donen tanta importància. Soler va dir que en totes les manifestacions organitzades per l'independentisme no hi ha hagut mai ''cap problema'', sobretot en les darrers mesos on el clima es podia haver crispat més. Paluzie va reiterar que l'objectiu de Ciutadans és que ''es pensi que hi ha un conflicte'', però també va dir que no venen mai a les manifestacions massives ni a les més reduïdes. ''On hi ha conflictes és a les seves manifestacions en què es peguen entre ells'' va dir. Soler va afegir que; tot i així, enguany el sistema de seguretat és ''més complex i més bo'' que altres anys i; fins i tot, s'instal·laran punts liles per si es produís alguna agressió de tipus sexual. ''No ens hi hem trobat mai, però hem d'estar preparats'', va apuntar.

Aturada de país de l'1-O

Sobre la possible aturada de país pel proper 1 d'octubre, Paluzie va exposar que l'ANC s'ha posat en contacte amb els sindicats -els únics que tenen la potestat de convocar una vaga general-. La presidenta de l'ANC va assegurar que hi ha sindicats que ''no estan per la labor'' i el que sí ho estaria com és la Intersindical CSC està pendent de la sentència del Tribunal Suprem sobre la vaga del 8-N. Cal recordar que Foment del Treball va interposar una denúncia sobre aquest sindicat perquè considerava que aquesta vaga s'havia produït per motius polítics. La Intersindical CSC va guanyar en primera instància al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però Foment va apel·lar i encara no s'ha resolt.

En tot cas, Paluzie va apuntar que es podia fer una aturada a una determinada hora. A més, va recordar que en diversos pobles de Girona com a Aiguaviva o Sant Julià de Ramis es faria una cadena humana entre els diferents col·legis on es va votar el dia 30 de setembre. El mateix dia a la tarda també es preveu un acte potent a Sant Carles de la Ràpita. Amb tot, tan Paluzie com Soler van insistir en què s'ha de reivindicar la data de l'1-O i que aquell dia, abans que comenci l'escola, s'haurien de fer activitats als col·legis electorals. A més, va assegurar que s'hi distribuirien observadors internacionals que volien venir en el primer aniversari.
 

Imatge de l'aturada de país del passat 8-N Foto: Josep M Montaner