Diputació de Girona

La CUP alerta d’una involució en la transparència a la Diputació de Girona

La formació independentista denuncia una situació de bloqueig a l’hora d’accedir a determinada informació pública

per Xavier Borràs, Girona, 31 d'agost de 2018 a les 10:55 |
El representant de la CUP, LLuc Salellas, espera que la Diputació no torni a velles pràctiques opaques que semblaven superades. | Xavier Borràs.
La Candidatura d’Unitat Popular ha alertat sobre les dificultats que s’està trobant durant els últims mesos a l’hora d’accedir a determinada informació pública de la Diputació de Girona. A la vegada, ha lamentat el risc que aquesta situació recuperi velles pràctiques de la institució i signifiqui una involució global en matèria de transparència.

La CUP ha volgut denunciar que encara no s’hagin fet efectiva les seves sol·licituds per accedir a la documentació sobre els viatges oficials que l’anterior president de la Diputació, Pere Vila, i el seu equip de govern, han realitzat durant el present mandat.


La Diputació respon que el problema rau en l'alt volum de feina

Con a resposta a aquesta queixa reiterada dels cupaire, el cap de Protocol, Premsa i Comunicació de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant i Codina, va emetre un comunicat en què reconeixia que, efectivament, la CUP havia sol·licitat informació de viatges oficials que Pere Vila i Miquel Noguer, com a president i vicepresident primer de la Diputació de Girona, respectivament, han realitzat els últims anys.

Atenent criteris de transparència i de dret d’accés a la informació pública, la corporació trametrà al grup de la CUP la informació relativa a la resta de viatges sol·licitats. "A hores d’ara –afirma Amargant–, encara no ha estat possible facilitar al grup aquesta documentació a causa de l’alt volum de peticions i la complexitat en la recopilació de les dades, ja que incumbeixen tant la Diputació de Girona com el Patronat de Turisme Costa Brava Girona".

Segons el cap de Protocol, "n recollir la documentació dels viatges a Essen i Madrid, l’assessor de ple del grup de la CUP a la Diputació de Girona, Marçal Terrades, va reclamar informació a la Secretaria General sobre un viatge oficial a Israel de Pere Vila i Miquel Noguer". Novament atenent la complexitat abans esmentada, la Secretaria General li va indicar que aquesta informació es facilitarà quan es disposi de tota la documentació sol·licitada de manera contrastada.


Finalment, Amargant puntualitza, pel que fa a les declaracions del diputat Lluc Salellas sobre alguns d’aquests viatges, que qualifica de “prescindibles”,  que "és l’equip de govern de la Diputació de Girona qui té la responsabilitat de valorar la conveniència i idoneïtat de realitzar aquests viatges oficials".

La Cup demanarà explicacions al ple de setembre sobre l'acció exterior

La formació ha volgut posar de manifest que encara no han rebut resposta a una sol·licitud del mes de març passat sobre un viatge oficial de l’aleshores president de la Diputació, Pere Vila, i l’actual President, Miquel Noguer, van realitzar a Israel. A la vegada, la CUP ha volgut denunciar que la resta de peticions per accedir a informació sobre els viatges oficials han estat ignorades o respostes parcialment, sense poder consultar les factures i justificacions pertinents.

Pel que fa als viatges institucionals, la formació independentista ha anunciat que aprofitarà el pròxim ple ordinari del mes de setembre per reclamar a l’actual equip de govern que exposi públicament quina és l’acció exterior de la Diputació, per poder valorar la conveniència, o no, de determinats viatges oficials realitzats durant els últims mesos.

El diputat provincial de la CUP, Lluc Salellas, ha lamentat la situació de bloqueig i ha afegit que «esperem rebre la informació aviat i que la Diputació no torni a velles pràctiques opaques que semblaven superades». Sobre els viatges oficials, Salellas ha afegit que «molts viatges oficials ens semblen prescindibles, però només ho podrem saber si s’exposa públicament quin sentit tenen».

Cal recordar que a inici de l’actual legislatura, la CUP ja va patir un bloqueig d’accés a la informació per part de la Diputació de Girona, que es va negar a facilitar cap tipus d’informació a la formació. La situació es va solucionar després que la GAIP, òrgan de la Generalitat que vetlla per la transparència i l’accés a la informació pública, resolgués a favor de la CUP i obligués a la Diputació a facilitar la informació pertinent.
 

 

Participació