El Servei de Cirurgia General i Digestiva del Trueta i Santa Caterina fa més de 4.000 operacions el 2017

Representa un increment del 18­­­­% respecte a l’any anterior i és fruit de la mobilitat de pacients i cirurgians entre els dos centres sanitaris

Intervenció quirúrgica a l'Hospital Dr. Josep Trueta.
Intervenció quirúrgica a l'Hospital Dr. Josep Trueta. | @gencat.
Redacció
29 d'agost del 2018
Actualitzat a les 10:43h
L’any passat el Servei de Cirurgia General i Digestiva dels hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt va fer 4.005 intervencions quirúrgiques. Aquesta xifra representa un increment del 18 % en relació amb l’any anterior, una fita que s’assoleix gràcies, sobretot, a la mobilitat de pacients i professionals sanitaris entre els dos hospitals. Això és fruit d’una aliança estratègica, entre l’Institut Català de la Salut i l’Institut d’Assistència Sanitària, que també ha permès unificar els sistemes informàtics i les històries clíniques dels pacients, així com les llistes d’espera dels dos centres. D’aquesta manera, es poden optimitzar els recursos quirúrgics existents i aprofitar al màxim els quiròfans, independentment de si s’ubiquen en un hospital o en l’altre.
 
Aquest flux bidireccional de pacients i cirurgians se suma a altres accions creuades que també han afavorit l’increment del nombre d’intervencions, com ara  la participació de professionals dels dos centres en les guàrdies de presència física del Trueta i la millora del circuit de pacients urgents entre els dos centres.
 
L’aliança també ha permès al Servei de Cirurgia definir protocols clínics i assistencials comuns, supervisats per un únic cap de servei per a ambdós hospitals, així com compartir els serveis de suport a l’activitat assistencial.
 
L’Hospital de Santa Caterina té una població assignada de 170.000 persones de les comarques del Gironès i la Selva interior, mentre que el Trueta és l’hospital de referència de la Regió Sanitària Girona, amb 845.000 habitants assignats, i atén la majoria de cirurgies oncològiques.
 
En l’àmbit assistencial la principal activitat del Servei és la quirúrgica, però també destaca per la seva activitat docent ­–ja que compta amb un equip de professionals acreditat per impartir docència especialitzada des de 1978, amb una plaça de formació de medicina interna resident (MIR).  Pel que fa a la investigació, el servei forma part de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), com a Grup d’Investigació en Cirurgia General Digestiva (GICGD).
 
Referent nacional i internacional
 
El Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona va rebre, fa dos anys, el Premi Bonastruc ça Porta del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG), en reconeixement de la seva activitat en el tractament quirúrgic dels òrgans abdominals, especialitat que l’ha situat com a referent nacional i internacional en processos molt concrets, sobretot en patologia del fetge, esofagogàstrica i de còlon i recte; així com en cirurgia endocrinològica, esofagogàstrica, hepatobiliopancreàtica i colorectal.