Com, quan i on es podrà veure l'eclipsi de Lluna més llarg del segle

El fenomen s'allargarà gairebé quatre hores i es podrà contemplar a tot Catalunya

La lluna es tornarà de color vermell
La lluna es tornarà de color vermell | NASA
27 de juliol del 2018
Actualitzat a les 11:25h
Aquest divendres 27 de juliol al vespre es podrà veure un eclipsi total de Lluna a Catalunya, que coincidirà amb la Lluna plena. No és un eclipsi qualsevol, ja que serà el més llarg que s'hagi pogut contemplar en tot el que portem de segle XXI. A continuació us expliquem algunes claus per poder seguir l'eclipsi.

Què es veurà. La Lluna no desapareixerà totalment de la vista sinó que experimentarà un canvi a un color rogenc, que li dona el nom de "lluna de sang". El color rogent de la Lluna es deu a que part de la llum solar travessa l'atmosfera de la Terra, fa un revolt al voltant del planeta i cau sobre la superfície de la Lluna. L'aire de la Terra també dispersa més llum de longitud d'ona més curta (colors com el verd o el blau), per tant, el que queda és la longitud d'ona més llarga, o sigui, l'extrem més vermell de l'espectre. 

A quina hora es pot veure. L'eclipsi durarà gairebé quatre hores: començarà a les 20.24 hores, amb el satèl·lit sota l'horitzó, i s'allargarà fins a les 00.19 hores, segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN). Pels volts de les 21.00 hores es trobarà en la seva fase total. En aquest punt àlgid, l'eclipsi durarà una hora i 43 minuts.

On es pot veure. Per poder gaudir de l'eclipsi s'ha de buscar un lloc allunyat de la contaminació llumínica. L'OAN recomana veure'l des del camp, lluny de les grans metròpolis, en un lloc on no hi hagi llum ni edificis que dificultin la panoràmica. Els més agosarats poden optar per pujar a un cim proper. Llavors, cal esperar que la climatologia sigui favorable i que no hi hagi boires. 

Alguns observatoris de casa nostra faran una retransmissió en directe a través de les xarxes. És el cas de l'Observatori Astronòmic de Sabadell, que oferirà en la seva pàgina web una visualització a temps real. 

Com s'ha de veure. A diferència dels eclipsis solars, es tracta d'un fenomen astronòmic que es pot veure a ull nu sense cap impediment, sempre i quan la meteorologia ho permeti i no hi hagi núvols. Es recomana l'ús de prismàtics o telescopi per a veure l'eclipsi amb més detall.