DocsBarcelona del Mes presenta «Dolphin Man» a Girona

S'hi conta la història de Jacques Mayol, el llegendari bussejador en apnea que va ser el primer en arribar als 100 metres de profunditat sense respiració artificial

Redacció
05 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:26h
Jacques Mayol és considerat el millor bussejador de la història i la seva esbojarrada vida va servir d’inspiració a la pel·lícula de culte Le Grand Bleu (1988), de Luc Besson
Jacques Mayol és considerat el millor bussejador de la història i la seva esbojarrada vida va servir d’inspiració a la pel·lícula de culte Le Grand Bleu (1988), de Luc Besson | @docsbarcelona

Aquest dijous al Museu del Cinema, a les 19:30 h, i el dijous, 12 de juliol, al Centre Cívic sata Eugènia, a les 20:00 h, s'estrena, de franc, en versió original subtitulada en català (VOSC), el DocsBarcelona del Mes, Dolphin Man, l’extraordinària història de Jacques Mayol, el llegendari bussejador en apnea que va ser el primer a arribar als 100 metres de profunditat sense respiració artificial. Una immersió total a l’esbojarrada vida d’aquest atleta, filòsof i aventurer que va obrir les portes a una nova relació entre l’ésser humà i la mar. La pel·lícula es va poder veure en primícia durant la 21a edició del Festival DocsBarcelona, i arriba aquest mes de juliol a sales i cinemes d’arreu de l’estat.
 
Aquest documental ha estat reconegut al Thessaloniki International Film Festival 2017 (Grècia), a l’Adelaide International Film Festival 2017 (Austràlia), al Tokyo International Film Festival 2017 (Japó) i al Miami International Film Festival 2018 (Estats Units), entre d’altres. Es podrà veure a partir del dijous 5 de juliol a 16 sales en versió original subtitulada en català.
 
"L’home que se submergeix aguantant la respiració s’assembla als mamífers marins. Hi ha un dofí adormit en cadascun de nosaltres”. Jacques Mayol dividia la seva vida entre dins i fora de l’aigua. Va viatjar per tot el món –Les Bahames, l’illa d’Elba a Itàlia, la costa Tateyama a Japó o les illes gregues del mar Egeu– i mica en mica va guanyar-se l’admiració dels seus companys i seguidors, no només per batre rècords de profunditat sinó també per promoure la necessitat de tornar a connectar amb la natura. Com es pot descobrir l’afinitat més profunda entre els éssers humans i el mar?
 
Jacques Mayol és considerat el millor bussejador de la història i la seva esbojarrada vida va servir d’inspiració a la pel·lícula de culte Le Grand Bleu (1988), de Luc Besson. Mayol va revolucionar el busseig lliure combinant les tècniques del ioga i zen. Amb això, els exercicis de relaxació i de meditació han esdevingut elements claus per poder aguantar més estona sota l’aigua i forçar els límits del cos i la ment. Però la vida de Mayol va tenir una altra cara menys amable, i és que la seva frenètica activitat i la seva gran ambició va deixar a una família desatesa, cosa que amb els anys li va produir un gran sentiment de culpa que el va precipitar a un tràgic final.
 
Narrada per Jean-Marc Barr, l’actor que va caracteritzar a Mayol a Le Grand Bleu, la pel·lícula ens apropa al silenci de les profunditats, on el cos agafa una nova dimensió i el cor batega a només 12 pulsacions per minut. Aquesta experiència gairebé mística caracteritza el busseig en apnea, la disciplina esportiva que força la distància, en el temps i en l’espai, que separa a l’home de l’element que necessita per viure; l’aire. Però igual que els dofins, l’home ha d’aguantar la respiració sota l’aigua. La gran pregunta és quin és el límit?
 
Dolphin Man és el retrat de la vida i el llegat de Jacques Mayol, conegut com l’home-dofí, el bussejador en apnea que va batre el rècord dels 100 metres de profunditat, i que va proposar una nova relació entre els éssers humans i el mar; no només concebre’l com un gran dipòsit d’aigua salada, sinó també com una porta a conèixer-se un mateix. Una història immersiva i una experiència sensorial i transformadora que ens connecta amb el nostre jo interior.
 
DocsBarcelona del Mes és una iniciativa de l'empresa Parallel 40, que compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura per a la subtitulació en català.