Batlles i regidors del Ripollès pedalen en BTT per celebrar els 20 anys del Consorci del Ter

Han omplert un càntir d'aigua a Ulldeter per llançar-la a la mar Mediterrània quan completin el recorregut de 205 quilòmetres de la Ruta del Ter dividits en tres etapes

Feliu, Roqué, Colomer, Munell i Pérez acompanyats per altres regidors al pas de la Ruta del Ter per Ripoll.
Feliu, Roqué, Colomer, Munell i Pérez acompanyats per altres regidors al pas de la Ruta del Ter per Ripoll. | Isaac Muntadas.
Isaac Muntadas
03 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:50h
Per celebrar el vintè aniversari de la creació del Consorci del Ter -fundat l'any 1998-, des d'aquest dimarts i fins al proper dijous, diversos alcaldes i regidors dels 64 municipis que formen part de l'ens i representants del propi consorci faran una pedalada en bicicleta de muntanya al llarg de la Ruta del Ter. Un recorregut de 205 quilòmetres que enllacen el naixement del riu Ter, a Ulldeter (Setcases) fins a la desembocadura del riu, a la Gola del Ter de l'Estartit (Baix Empordà). Els participants en aquesta pedalada recorreran aquest llarg trajecte en tres etapes. Avui uns quants valents han sortit de l'estació d'esquí de Vallter 2000 fins arribar a Manlleu (Osona). En l'etapa de demà sortiran del municipi osonenc i es dirigiran fins a Girona. Finalment, dijous clouran aquesta ruta en BTT arribant a l'Estartit.
 

Diferents regidors i batlles a la sortida de la pedalada de la Ruta del Ter, a l'estació d'esquí de Vallter 2000 (Setcases). Foto: Consorci del Ter.


El simbolisme de la unió dels pobles i ciutats per on passa el Ter s'ha vist representat en un càntir que han omplert aquest matí amb aigua del naixement del Ter. Una aigua que s'abocarà de forma simbòlica al mar Mediterrani quan els ciclistes arribin a l'Estartit demà passat. Cal dir que els regidors, alcaldes i membres del consorci que estan pedalant al llarg de la Ruta del Ter, s'aturen a cada municipi per fer-se una fotografia de rigor amb la resta d'autoritats de la zona que no s'han atrevit a fer els trams o no han pogut.

A banda del director del consorci, Ponç Feliu, al Ripollès hi ha hagut diversos polítics que han volgut pedalar uns quants quilòmetres per celebrar aquest aniversari com; per exemple, L'alcaldessa de Setcases, Anna Vila, o els regidors de Camprodon i Sant Joan de les Abadesses, Xavier Juncà i Ferran Miquel respectivament. També s'hi ha sumat des de l'inici, el regidor de l'equip de govern de Ripoll, Joaquim Colomer, que farà gairebé tot el recorregut fins a l'Estartit. ''Aquest recorregut inicial ha estat fàcil perquè era gairebé tot en baixada i ara suposo que s'anirà complicant'', ha detallat.

A Ripoll, la parada s'ha fet al CAT de Can Guetes -a l'inici de la Ruta del Ferro- i allà s'hi han incorporat els alcaldes de Ripoll i Sant Joan, Jordi Munell i Ramon Roqué respectivament i l'alcaldessa de Pardines, Núria Pérez. Com a anècdota, Munell no ha dubtat a beure un petit glop del càntir abans d'animar els ciclistes de cara a les etapes de demà i dijous.
 

La pedalada per la Ruta del Ter amb alcaldes i regidors, a Camprodon. Foto: Consorci del Ter.


El riu, un bé natural molt preuat

Feliu ha explicat que aquesta pedalada serveix per evidenciar que tots els municipis que formen part del consorci del Ter treballen conjuntament al llarg del territori amb una visió ''supramunicipal'' del riu que no només comprèn els valors naturals, ecològics, paisatgístics i el patrimoni cultural; sinó que també vol fer territori i cohesionar les cinc comarques per on passa el Ter. El director del consorci ha recordat que la Ruta del Ter es pot fer tan a peu com amb bicicleta i està destinada a la gent del territori, però també als de fora perquè puguin conèixer els atractius de la zona.
 

El director del consorci del Ter, Ponç Feliu, ha explicat que aquesta pedalada serveix per cohesionar tots els municipis que estan al voltant del Ter. Foto: Isaac Muntadas.


L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha assegurat que el riu és ''sinònim de vida'' per la fauna i la flora que s'hi concentren, que genera activitat econòmica i turística i que aglutina patrimoni cultural, festiu, paisatgístic o gastronòmic. ''Tot això ho posem en valor a través de la Ruta del Ter perquè entenem que és un potencial dels nostres pobles tenir un riu digne'', ha subratllat. De fet, el batlle ripollès ha volgut insistir en què, a diferència del segle XIX i XX en què els pobles estaven d'esquena al riu, ara cal que hi estiguin de cara i aprofitin aquest espai de vida, lleure, oci i d'unió.

Munell també ha recordat que, al segle XIX, els rius van permetre la industrialització de moltes comarques i ''si parlem de Ripoll ens hem de remuntar al segle XV o a fa mil anys, quan l'abat del Monestir va posar en funcionament la Séquia Molinar. El batlle ripollès ha assenyalat que, durant deu segles, al Ripollès s'ha fet servir l'aigua dels rius per aconseguir energia hidràulica, i que quan s'ha deixat de fer servir els rius s'han convertit en una ''claveguera a cel obert''. Per sort, al llarg dels anys s'han anat depurat els cursos fluvials. ''Cal posar en valor els rius, perquè amb el canvi climàtic l'aigua acabarà sent un recurs escàs'', ha afirmat.
 

El batlle de Ripoll, Jordi Munell, ha assegurat que les poblacions han de mirar de cara als rius i no donar-los l'esquena. Foto: Isaac Muntadas.


El batlle de Sant Joan, Ramon Roqué, també ha afirmat que el riu ha estat molt important per la vila i que, de fet, durant el segle passat va estar lligat amb indústries importants. ''Des de Sant Joan volem conservar i posar en valor el traçat urbà del riu'', ha apuntat. A més, Roqué considera que el riu Ter pot ajudar a desenvolupar el sector turístic i a dinamitzar la vida social i cultural del municipi. ''És font de vida i entre tots l'hem de posar en valor i cuidar-lo'', ha assegurat.
 

El batlle de Sant Joan, Ramon Roqué, considera que el Ter ajuda a desenvolupar el sector turístic i a dinamitzar la vida social del poble. Foto: Isaac Muntadas.


Per la seva banda, la batllessa de Pardines, Núria Pérez, que era a l'acte com a representant del riu Freser -afluent del Ter-, ha volgut agrair la tasca que s'està duent a terme a nivell de sensibilització mediambiental als municipis que hi ha a prop del curs fluvial del Ter. Pérez ha destacat que el riu és un bé natural que s'ha de preservar i mantenir-lo viu perquè la gent el pugui gaudir, ja sigui banyant-s'hi a l'estiu en trams concrets o passejant-s'hi al llarg de l'any.
 

La batllessa de Pardines, Núria Pérez, ha assistit a l'acte com a representant del riu Freser, un afluent del Ter al Ripollès. Foto: Isaac Muntadas.